ЄС і Митний союз. Регіонали баламутять народ у боротьбі за близькість до президента

Клани в ПР у боротьбі за близькість до Президента вбралися в одяг «західників» і «слов'янофілів». Останнім часом у лавах Партії регіонів загострилася ідеологічна шизофренія.

Про внутрішні протистояння в ПР пише Дмитро Качура, Коментарі.

Незважаючи на те, що Президент Віктор Янукович публічно заявляє про намічений рух у бік Європи, це зовсім не заважає іншим представникам пропрезидентської партії займатися «слов´янофільством» і активно просувати Митний союз. У цьому плані показовим стало недавнє інтерв´ю нардепа від ПР Олега Царьова, в якому були озвучені нехитрі тези, що зводилися до того, що Асоціація з ЄС позбавить Віктора Януковича підтримки Кремля, а Митний союз – це найкраще місце на землі. Мовляв, замість Віктора Федоровича в разі євроінтеграції Росія підтримуватиме Віктора Медведчука або іншого промосковського кандидата. Але – точно не Віктора Януковича. Подібне залякування всесильного глави української держави з боку рядового нардепа від ПР виглядає спланованою операцією не лише з просування Медведчука в інформполі, але і позначило розділення «біло-блакитних» угрупувань за геополітичною ознакою.

Варто враховувати, що Царьов у Партії регіонів уже давно перебуває в перманентній опалі. З приходом Віктора Януковича до влади Царьов, який був головним «регіоналом» Дніпропетровської області, залишився ні з чим. Так звана група «ахметівця» Олександра Вілкула легко підім´яла під себе регіон, внаслідок чого Олег Анатолійович був позбавлений будь-яких серйозних важелів впливу і навіть пролетів повз виборчий список ПР на парламентських виборах 2012 року. Проте депутатом він все-таки став після того, як йому виділили один із найвіддаленіших округів у Дніпропетровській області. Але образи на однопартійців, мабуть, нікуди не поділися. При цьому Царьова знають не лише як представника групи «бойовиків» у Верховній Раді, що займається блокуванням/розблокуванням парламентської трибуни, але і давно помічають у групі радикальних проросійських «регіоналів» на кшталт Вадима Колесніченка. Позначив свою присутність Царьов і на конференції, організованій Медведчуком до приїзду Володимира Путіна на Хрещення Русі. «На наш круглий стіл, присвячений цивілізаційному вибору України, приїхав Путін», - написав Царьов у соцмережах. І хоча конференція в результаті провалилася, Кремль і Ко запустили новий пробний камінь із залякування Віктора Януковича за допомогою «російської могутності». Подібні заяви Царьова безпосередньо вигідні Медведчуку, мета якого, очевидно, полягає в тому, щоб налякати українського Президента розколом в ПР, а в перспективі – розпилянням проросійського електорату.

Проте конфлікт «Митний союз vs Асоціація з ЄС», судячи з усього, лише інформаційне прикриття конфлікту між владними групами, яким набагато простіше вирішувати свої питання, прикриваючись Путіним і його протеже в Україні, ніж влаштовувати явні розбирання. Медведчук – Медведчуком, а скористатися подібними провокаційними заявами можуть й інші серйозні гравці. Так, у євроінтеграції кровно зацікавлені «ахметівці» та молоде оточення Президента. В усякому разі, від того самого Арбузова слова доброго про МС чутно не було. А з «російським» лобі давно щільно асоціюється так звана група «газівників». Як заявив директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, причина криється як у політичній, так і в економічній площині. «Варто враховувати, що Фірташ відповідав за всю газову гру з Росією. Зараз через Німеччину, Словаччину і Угорщину інші групи почали гнати до України той самий російський газ. Крім того, Фірташу незрозуміло, на кого ставити на президентських виборах – з Януковичем у нього немає майбутнього. Ставити на Кличка – так Янукович дасть по руках», - відзначив експерт. Тому кращим прикриттям для «газівників» може стати лише «русофільствування» осторонь. Тим паче, що той самий віце-прем´єр з енергетики Юрій Бойко, якого пов´язують із цією політико-фінансовою групою, має близькі контакти з Москвою. Для глави АП Сергія Льовочкіна перманентні геополітичні «гойдалки» між ЄС і МС так само можуть бути вигідними. Адже саме за рахунок плутанини йому поки що вдається всидіти у своєму кріслі.

Щоправда, на думку Віктора Небоженкао, перспективи як латентних, так і активних «слов´янофілів» приречені на програш у разі підписання Асоціації з Євросоюзом. «Проблема полягає в тому, що Янукович збирається йти в Європу. Звичайно, в разі підписання Асоціації він навряд чи що-небудь ще робитиме в цьому напрямку. Але тим самим він прикриється від путінського удару», - вважає він. У будь-якому випадку, інформаційна гра на зовнішньополітичних питаннях – лише прикриття реальної проблеми «газівників». А вона полягає в тому, щоб вижити при нинішній зміні політичних і економічних еліт.

партія регіонів агенти влада

Знак гривні
Знак гривні