1025-річчя Хрещення Русі без президентів й охорони (ФОТО, ВІДЕО)

Хресна хода на честь 1025-річчя Хрещення Київської Русі, організована УПЦ КП, здається зібрала більше вірян, ніж святкові заходи, організовані УПЦ МП і підтримані владою.

Колона довжиною кілька сотень метрів і чисельністю кілька тисяч людей, пройшлася учора Києвом від Володимирського собору в напрямку до Володимирської гірки, де відбувся урочистий молебень.

Очолювали колону кілька сотень священнослужителів й предстоятель УПЦ КП Філарет.

У ході взяли участь й опозиційні партії - народні депутати від фракції "Батьківщина", депутати фракції "Свобода".

Масовість заходу можна пояснити тим, УПЦ КП не обтяжена підтримкою держави, більш демократична, українська і жива. До того ж постійні візити російських гостей мобілізують патріотично налаштованих громадян активно висловлювати свою підтримку українській церкві.

"Дивує, що церква закликає дивитися богослужіння по телевізору. Це ще хоч якось можна було б сприйняти від світських людей, але не від церкви, - заявив напередодні ходи УПЦ КП архієпископ Євстратій. - Дивно і те, що заради комфорту гостей з дому, по суті, виганяють господарів. Ми закликаємо всіх віруючих без усяких перепусток і дозволів прийти 28 липня на молебень УПЦ КП і побачити, в чому різниця між нами і представниками "російського світу".

"Сьогодні молебен було звершено для українського народу, а вчора для чиновників. Народу там не було. Сьогодні ж багато десятків тисяч людей прийшли з усієї України, щоби помолитися і ця спільна молитва консолідує, а консолідація українського суспільства це одна з наших важливих завдань", - зазначив предстоятель УПЦ КП Філарет уже по завершенні ходи.

"Ми маємо об'єднатися в одну помісну православну церкву. Тобто, незалежну від Москви. Це не значить, що ми хочемо ворогувати з московським птріархатом. Ні, ми хочемо з ним бути в мирі, злагоді і братерській любові. Але хочу, щоб церква у нас була незалежна", - наголосив він.

Нагадаємо, що День хрещення Київської Русі-України відзначається щорічно 28 липня. Але основні святкування за участі президентів України, Росії, Сербії і Молдови пройшли у Києві 27 липня.

Фото: Gazeta.ua.

релігія Церква упц кп

Знак гривні
Знак гривні