По новій Конституції закони можна буде приймати без Верховної Ради

Новим проектом Конституції пропонується виключити роль Верховної Ради з процесу ухвалення рішень, прийнятих на всеукраїнському референдумі.

Таким чином, новий проект Конституції, який розглядатиметься на Конституційній асамблеї, узгоджують зі скандальним законом про референдум.

"Передбачити, що рішення,прийняте на референдумі є обов’язковим і не потребує затвердження іншим органом влади чи посадовою особою", - сказано в документі, текст якого наводить Коммерсант-Україна

Також, як пише видання, котре має проект оновленої Конституції, автори пропонують змінити підстави для усунення з поста в порядку імпічменту президента України - у разі вчинення ним злочину. При цьому обвинувачення має висуватися не менше третиною депутатів від конституційного складу парламенту. Рішення приймається не менш, ніж двома третинами від конституційного складу Верховної Ради з урахуванням висновку Конституційного Суду. Вважається за необхідне виключити положення про надання Верховним Судом висновку у зв´язку з процедурою імпічменту, оскільки це суперечить принципу неупередженості суду.

Крім того, в оновленій Конституції пропонується обмежити недоторканність народних депутатів України, встановивши, що депутат не може бути затриманий чи заарештований без згоди парламенту до винесення обвинувального вироку щодо нього, за винятком затримання на місці злочину.

Документ також передбачає повну зміну моделі управління державою, віддаючи частину президентських повноважень Верховній Раді, пише видання.

Йдеться, зокрема, про право парламенту призначати персональний склад Кабінету міністрів. Парламент також пропонують наділити правом припиняти повноваження членів уряду. Глава держави зможе вносити до парламенту лише подання щодо формування Кабміну.

Єдиним важелем впливу на парламент буде право президента розпустити Раду, якщо вона у встановлений законом строк не сформує Кабінет Міністрів. У разі прийняття викладених у документі рекомендацій глава держави може втратити контроль над призначенням і звільненням генпрокурора (його пропонується призначати на сім років), голови СБУ, голови Антимонопольного комітету, голови Фонду держмайна і голови Національного банку. Їх кандидатури президент також буде зобов´язаний узгоджувати з парламентом.

Президенту, тим часом, має бути наданий повний контроль над призначенням і звільненням суддів.

Повноваження щодо призначення суддів на посади та їхнє звільнення, а також переведення суддів повинні здійснюватися на підставі та відповідно до подання Вищої ради юстиції (ВРЮ - ред.) президентом», - йдеться в документі. Проектом концепції пропонується призначати суддів відразу безстроково (зараз при призначенні вперше діє п´ятирічний випробувальний термін), а також змінити вікові обмеження для суддів - нижній поріг для призначення на пост судді підняти з 25 до 30 років, а граничний вік перебування на посаді - з 65 до 70 років. Для новопризначених суддів підвищуються вимоги щодо досвіду роботи в сфері юриспруденції - з 3 до 5 років.

Автори концепції пропонують також збільшити роль народовладдя - ввести інститути народної законодавчої ініціативи і народного вето.

Питанню виборчих прав громадян в проекті концепції, винесеної на обговорення КА, також приділено значну увагу. Розділ чинної Конституції «Вибори. Референдум»пропонується замінити розділом «Безпосереднє народовладдя». У ньому передбачається введення інституту народної законодавчої ініціативи та інституту народного вето, що дозволяє проводити референдум для скасування прийнятих парламентом законів. Обов´язковому затвердженню на референдумі підлягають також міжнародні угоди України з питань зміни території або входження України в міждержавне об´єднання з делегуванням суверенних прав. Згідно з концепцією, рішення, прийняте на референдумі, не підлягає додатковому затвердженню в інших органах влади.

Слід зазначити, що в проекті приділяється окрема увага забезпеченню гарантій «стабільності розвитку і функціонування виборчого законодавства». «Слід закріпити положення про те, що питання виборчого права регламентуються законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради і не може бути змінений за рік до дня проведення виборів», - йдеться в документі.

Згідно з проектом порядку денного сьогоднішнього засідання КА, концепція внесення змін до Конституції буде винесена на всенародне обговорення. Пропозиції до документа експерти повинні внести до 1 вересня.

Джерело: Коментарі.

конституція проект закон

Знак гривні
Знак гривні