Після WebMoney Мінсдох зиркає на Яндекс.гроші. Компанія відповідає: Нічого у вас не вийде

Міністерство доходів і зборів України зосередить свою увагу на електронних платіжних системах, які не мають дозволу НБУ на випуск електронних грошей. Про це заявив начальник підрозділу протидії податковим злочинам з використанням новітніх технологій Головного управління Міндоходів Василь Поїзд.

"Звичайно, ми будемо впливати на нелегітимні платіжні системи, які працюють в Україні, наприклад, на Яндекс.гроші", - сказав він. При цьому Похзд не назвав важелі впливу, які буде використовувати Міндоходів.

"Яндекс.гроші" одразу зреагували на заяву чиновника "Мінсдоху". "На відміну від WebMoney у Яндекс.гроші не було і немає окремої юридичної особи в Україні. Крім того, Яндекс.гроші не ведуть розрахунки в гривні, а гроші користувачів з різних країн світу знаходяться на коррахунках в Росії - на рахунках небанківської кредитної організації "Яндекс.Деньги", що здійснює діяльність за ліцензією Центрального банку Російської Федерації", - зазначають у прес-службі.

У компанії також кажуть, що твердження Національного банку України про те, що Яндекс.гроші не мають права працювати на українському ринку, є правильним.

"НБУ заявляє про те, що Яндекс.гроші не мають права працювати на українському ринку - і це абсолютно вірно, тому вони на ньому і не працюють. Як тільки Яндекс.гроші приймуть рішення про відкриття окремого представництва в Києві, компанія узгодить свої дії з регуляторами", - пояснюють у прес-службі.

В "Яндексі" також підкреслюють, що сервіс Яндекс.гроші не виходить за рамки Росії, надається з російської території і українці можуть ним скористатися, як і іншими міжнародними сервісами, наприклад Skype.

"Це все одно, що житель України приїде до Росії і скористається московським таксі, заплативши за нього рублями. Права клієнтів у цій ситуації захищає російське законодавство", - зазначають у компанії.

Там також додають, що "Яндекс.Україна" не є представництвом російського ТОВ НКО "Яндекс.Деньги", яке є окремим юрособою.

Представники Податкової служби України 11 червня провели обшук у київському офісі компанії щодо здійснення електронних платежів WebMoney.

Міністерство доходів і зборів України домоглося блокування на пов'язаних з компанією електронних платежів WebMoney рахунках 60 млн грн. Крім того, Головне слідче управління встановило, що правила діяльності даної платіжної системи не узгоджені з Національним банком України.

У ході обшуків київському офісі компанії WebMoney вилучено значну кількість комп'ютерної техніки, яка забезпечувала роботу платіжної системи і на якій зберігається інформація щодо діяльності цієї системи.

За матеріалами: Gazeta.ua, УП.

webmoney Яндекс податки гроші

Знак гривні
Знак гривні