У Китаї площу Тянаньмень згадують за допомогою мемів

Жорстоке придушення студентських протестів у Пекіні, на площі Тянаньмень, що відбулися 4 червня 1989 року, коли загинуло, за різними оцінками, від декількох сотень до декількох тисяч учасників, залишається найбільшим табу для публічної сфери Китаю. Про події заборонено згадувати не лише в пресі, але й в інтернеті.

Армія мережевих цензорів слідкує не лише за стандартними ключовими словами, пов'язаними з подією, але й за новими термінами, які китайці вигадують щоб нагадати собі про них - наприклад, одним із таких словосполучень є "35 травня".

Однак не дивлячись на все це, китайці продовжують пам'ятати і створюють все нові способи для того, щоб обійти цензуру. Одним із них є використання мемів, що є посиланням на відомі зображення з тих часів.

Наприклад, цього року 4 червня в мережі за Великою Стіною поширювалися варіації на тему знаменитого фото, на якому учасник протестів зупинив декілька танків.

Як жартують китайці, принаймні цензори точно пам'ятають про події 1989 року.

Цікаво, що в Китаї є забороненим (тобто цензурується) власне слово "цензура". Отже, натомість на початку використовувався евфемізм "гармонізація" (посилання на офіційну програму партії про створення гармонійного суспільства), однак після того як "гармонізацію" теж почали цензурувати, тепер для слова "цензура" використовується вираз "річковий краб" - вимова для "крабу" та "гармонізації" майже співпадає.

інтернет цензура Китай

Знак гривні
Знак гривні