Скандал на Гордості країни. Відомий проект Таблєточки зняли з конкурсу? (ОНОВЛЕНО, ВИБАЧЕННЯ)

Сьогодні ввечері, в четвер 4 квітня 2013 року, під акомпанемент групи «Любе» відбувається десята церемонія вручення премії "Гордість країни", фундованої на кошти знаного українського філантропа Віктора Пінчука.

А декілька днів тому спільноту Фейсбуку «Таблєточки», яка зібрала півтора мільйонна гривень для закупівлі ліків хворим дітям зняли з номінації, - таку несподівану новину повідомила на своїй сторінці у ФБ відомий громадський активіст Ганна Гопко. За її словами спільноту замінили на когось невідомого, одного з тих сотень киян, які рятували самі себе від снігу. Це дивно, адже «Таблєточки» були явним фаворитом конкурсу.

На наше запитання оргнізатор і кординатор «Таблєточек» Ольга Кудіненко, яка наразі працює в структурі Рината Ахметова, не бажала вдаватися в подробиці і зазначила, що їх проект просто не було номіновано.

Втім, як видно із скріншота (дивіться в кінці замітки), неочікуваною новиною для дівчат це не стало. Одна з можливих причин банальна заздрість мільярдера. Проект «Таблєточки», котрим займаються активісти у вільний від роботи час зібрав дещо більше ніж розрекламована Пінчуком у Давосі Українська Благодійна Біржа із штатом у шість людей. Пікантності додає і той факт, що організатор «Таблєточек» працювала у того ж таки Пінчука, щоправда вже не працює. Про ці нюанси у стосунку між збирачами пожертв писав нещодавно Форбс

Ще одним опосередкованим доказом того, що "Таблеточки" все ж мали номінуватися, є присутність сюжету про них на веб-сайті премії. Тоді, до речі, Ольга вже не працювала у структурах Пінчука.

Сюжет про "Таблєточки" на сайті конкурсу

Відео тут

Наше джерело натякнуло, що про «невідомого снігового рятівника» треба розпитати Романа Зінченка, співорганізатора служби допомоги HelpKyiv, про яку днями писали Тексти, бо "Азаров витратив три години свого робочого часу на спілкування з цією командою". Зінченко і його колеги дійсно писали в тому ж Фейсбуці, що мали розмову з прем'єр-міністром.

І тут виникає друге можливе пояснення зняття «Табєточек». Пінчуку вигідніше вручити премію теж хорошим хлопцям, яких освятив своєю увагою один з головних апостолів Покращення, ніж віддавати дівчатам про яких у владних кабінетах мало що знають.

На моє питання, чи не його командою замінено "Таблєточки", сам Роман Зінченко, який щойно збирався поїсти піцу з друзями, не на жарт розхвилювався.

- Не знав про це - і проти такої заміни. – навіть крізь електронний лист відчувалось певне його збентеження – "Таблеточки" роблять вартісну справу дуже довго. Вони мали б там бути... Я не знаю ніяких підтверджень - але я категорично проти такого рішення!

В четвер Роман написав дослівно наступне про спілкування з прес-службою Фонду Пінчука: "Таблеточек" не было в списках номинантов, выносимых на суд Общественного Совета. Соответственно этот проект не мог быть победителем ни в какой номинации, соответственно и снять его в чью либо пользу не могли".

На наш дзвінок телефон прес-служби Фонду не відповідав – воно й недивно. Вручення премії відбувається аккурат сьогодні.

Що ж до регламенту преміювання, то сайт цієї структури не є надто багатослівним:

"Первісний відбір номінантів здійснюють редакції всеукраїнської газети «ФАКТЫ» та телеканалу СТБ з поміж героїв власних публікацій та сюжетів. Журналісти відбирають історії про надзвичайні вчинки для кожної з номінацій премії, перевіряють викладені факти та восени кожного року подають кандидатури номінантів на розгляд Громадської ради премії, до складу якої входять відомі українські громадські діячі, науковці, митці та журналісти. Громадська рада розглядає кандидатури номінантів та приймає остаточне рішення про визнання їх лауреатами Національної премії «Гордість країни»".

Втім, є в цьому інциденті і позитиви.

- Маю сказати, мене добряче стривожила ця ситуація – каже Зінченко - Але я радий, що завдяки вам я особисто з Олею познайомився...

Сергій Клімович

Оновлено 5 квітня 14:20 Від редакції: організатори конкурсу тримають інтригу і не оголошують усіх номінантів до телетрансляції, котра відбудеться у вечері 5 квітня. За попередньою інформацією "за сніг" дали премію двом представникам спільноти http://www.offroadmaster.com/ Команда HelpKyiv і згаданий Роман Зінченко до цієї історії не мають жодного стосунку, наше джерело надало нам не достовірну інформацію. Ми приносимо вибачення Роман Зінченку за пережиті незручності.

Уточнюємо мету публікації. Ми хотіли наголосити: є підозри, що спонсор конкурсу крутить претендентами, "як циган сонцем", а HelpKyiv, "Таблєточки", оффроудери й інші опинилися в ролі заручників і навіть не здогадувалися, що відбувається за лаштунками. Дивно, для конкурсу такого рівня і з такою метою, як у "Гордість країни" коли виникають підозри, що когось "зняли". Тим більше, коли цей "хтось" нашуміла ініціатива, яка зробила, те у хто ніхто не вірив: почала ефективно збирати пожертви не від олігархів, а від простих людей.

Розпливчата процедура визначення номінантів, коли їх визначають редакції ЗМІ, які знаходяться у власності спонсора конкурсу, а громадськість не має жодного уявлення, як формується "довгий лист" і хто в нього потрапив теж дисонує з масштабом і пафосом конкурсу.

Скріншот записів у Фейсбуці в якому йдеться, що "Таблєточки" знімають з конкурсу

пінчук скандал

Знак гривні
Знак гривні