Швидкі китайські цензори. Третину «небажаних» повідомлень в соцмережах зачищають протягом 30 хвилин

Фахівці з університету Райса у Х'юстоні (США) опублікували наукову доповідь з аналізом цензури в сервісі Weibo – китайському аналізі Twitter, який «забанений» на території Китаю.

Китайський веб-сервіс Weibo, запущений в 2010 році. Він практично нічим не відрізняється від Twitter: максимальний розмір повідомлень обмежений тими ж 140 символами, вони публікуються в реальному часі, а ніки користувачі мають вигляд @ username. Втім, у 140 символів ієрогліфами можна вмістити невеличке оповідання, це набагато більший обсяг інформації, ніж 140 символів звичайного алфавіту.

За три роки аудиторія Weibo виросла до 300 мільйонів чоловік, вони відправляють близько 100 мільйонів повідомлень в добу, тобто приблизно 70 тисяч в хвилину. Відфільтрувати такий потік зовсім непросто. Ніхто не знає, якими методами і програмними засобами користуються «бійці невидимого фронту», але є можливість досліджувати результат їх роботи.

Технічні можливості комп'ютерників із США дозволили реєструвати факти видалення повідомлень протягом однієї хвилини після події, так що вони змогли здійснити досить точний аналіз швидкості реакції цензорів. Дослідження здійснювалося на вибірці близько 3500 користувачів, чиї повідомлення модерувалися в минулому і, отже, мали високу ймовірність модерування у майбутньому.

Як сказано у доповіді американців, за 15 днів де-факто було видалено 12,75% з 2,38 мільйона опублікованих ними повідомлень. Загальний обсяг зачистки склав близько 4500 повідомлень в добу.

Для 30% оригінальних повідомлень (не ретвітів / репостов) швидкість видалення склала від 5 до 30 хвилин. Близько 90% випадків зачистки здійснюється протягом 24 годин.

Аналізуючи отримані дані, вчені висунули кілька гіпотез, яким чином може здійснюватися цензура. Контент-аналіз видалених повідомлень показує ключові слова, за якими, судячи з усього, здійснюється автоматичний моніторинг. Автори дослідження також вказують залежність швидкості видалення повідомлень від кількості ретвітів / репостов повідомлення.

У таблиці показана залежність часу життя повідомлення від його теми.

інтернет цензура Китай

Знак гривні
Знак гривні