Міліція б’є людей вже навіть за сережки у вусі. Amnesty International закликає Україну створити бюро з розслідувань злочинів силовиків

У Рівному в одному з клубів група чоловіків зламала ніс і завдала численні травми 21-річному музикантові Миколі Лебедю за те, що той, на їхню думку, був одягнений не так, як треба. Пізніше виявилося, що нападники - міліціонери, розповідає у своєму Facebook брат потерпілого Роман Лебедь.

За його словами, кампанія п'яних чоловіків, яка сиділа за сусіднім столиком, раптом почала бійку з його друзями.

Микола Лебедь після побиття

"Через деякий час прибігли охоронці, але від них було мало користі - на відео, яке у нас є, видно, що вже при охоронцях до брата ззаду підбіг дорослий чоловік і почав бити його в потилицю. Я не розумів, що відбувається, і викликав міліцію. До мене підбігла подруга і злякано сказала, що брата зараз будуть бити в туалеті. Я ледве туди протиснувся - у брата вже був розбитий ніс, закривавлена футболка", - розповідає Роман.

Хлопець подзвонив правоохоронцям, причому йому довелося зробити це двічі.

"Коли двоє людей в камуфляжі все ж таки приїхали, ми показали їм кожного з нападників, які навіть не думали йти з місця. Міліціонери підійшли до їхнього столу, в цей час з їхньої компанії нам почали погрожувати - мовляв, тепер вам точно все. Трохи пізніше міліціонери вийшли на вулицю і почали перешіптуватися, а потім запропонували нам їхати у відділення. Я запитав, чому вони не забирають нападників, на що вони нічого конкретного не відповіли", - продовжив він.

За словами Романа, на цьому пригоди не закінчилися, тому що підвипивші кривдники вивалилися на вулицю і почали погрожувати вже при міліціонерах: "Мені навіть довелося імітувати відеозйомку і кричати, що мене б'ють. Одного з міліціонерів вони штовхнули в плече, питаючи, для чого ті приїхали. На нас лаялися, про брата говорили, що він в "колготах" (завужені джинси) і з сережкою у вусі. Напевно, це і стало причиною його побиття. Нападників так і не забрали, бо... як ми тепер виявили, вони теж співробітники правоохоронних органів ".

За словами Романа, вже в машині він продовжував запитувати у міліціонерів, хто такі нападники і чому їх не забрали. "На моє питання вони неохоче відповіли, що нібито люди з силових структур. Але повторюся - в підсумку виявилося, що серед них були міліціонери, яких ми вже знайшли в соцмережах", - заявив Роман.

"У відділку братові стало погано, за ним приїхала швидка. У нього забій голови, обличчя, зламаний ніс, напевно, був струс мозку, тому що його нудило. Я ж написав заяву і попросив її зареєструвати", - написав хлопець.

Цим випадком уже зацікавила міжнародна організація Amnesty International.

"Українська влада повинна припинити небажання переслідувати правоохоронців, які порушують закон, і продемонструвати, що злочинам на ґрунті ненависті немає місця в українському суспільстві", - сказав з цього приводу Давід Діаз-Дожекс, заступник директора програми Amnesty International у Європі та Центральній Азії.

"Amnesty International вже давно задокументувала епідемію міліцейської злочинності, яка є результатом неспроможності прокурорів притягати правоохоронців до відповідальності за порушення прав людини, - додав Діаз-Жожекс. - Ці заяви свідчать про необхідність України забезпечити себе надійною і незалежною новою системою для розслідування злочинів, скоєних посадовими особами. Уряд України має прискорити плани зі створення незалежного та ефективного Державного бюро розслідування, яке зможе належним чином розслідувати порушення прав людини правоохоронцями та іншими посадовими особами".

Станом на 8 березня, як повідомляє Роман Лебедь, заяву про побиття таки зареєстрували, потерпілого допитали й призначили судово-медичну експертизу, а інспекція по особовому складу УКЗ УМВС України в Рівненській області проводять службову перевірку, чи були серед осіб, які нанесли тілесні ушкодження потерпілому співробітники міліції.

міліція кримінал влада

Знак гривні
Знак гривні