Рейтинг абсурдних заборон мирних зібрань

Перше місце в рейтингу найбільш абсурдних судових рішень про заборону мирних зібрань отримав Черкаський окружний адміністративний суд. Цей суд постановив заборонити мітинг, що, як вважають судді, міг зашкодити іміджу влади та депутата, проти якого і мала організовуватися акція протесту: «…Проведення мирного зібрання направленого на боротьбу з корупційними діяннями голови Черкаської обласної адміністрації призведе до розповсюдження неправдивих відомостей, що негативно вплине на імідж влади».

Топ-6 рішень судів, якими порушувалися права громадян на мирні збори, сьогодні в Києві озвучили представники партнерства «За свободу мирних зібрань». Укладачі рейтингу ознайомилися з понад півсотнею рішень за 2012 рік, і обрали, на їхню думку, найбільш абсурдні, повідомляє Радіо Свобода.

Однією із причин заборонити акції під Українським домом проти мовного закону Ківалова-Колесніченка стало святкування Дня незалежності США. Окружний адміністративний суд Києва послався на важливість цього свята й «реальну загрозу терористичних атак», за що отримав друге місце у рейтингу.

Завершує трійку Миколаївський окружний адміністративний суд, який побачив загрозу в тому, що учасники акції збиралися показово спалити портрет міського голови і начальника департаменту ЖКГ: «Суд вважає що… існує загроза заворушень, так як дана акція буде здійснюватися в небезпечний для здоров’я та впливу на психіку людей та самого організатора спосіб».

Четверте місце також дісталося Миколаївському суду. А п’яте і шосте отримав Харківський окружний адміністративний суд.

Партнерство «За свободу мирних зібрань» об’єднує більше двох десятків правозахисних і громадських організацій, які об’єднали свої зусилля з метою ухвалення ліберального закону, що відповідатиме європейським стандартам і захищатиме свободу мирних зібрань.

суд мирні зібрання протест влада

Знак гривні
Знак гривні