Студентський бунт. Молодь протестує проти деградації освіти

Біля будівлі комітетів Верховної Ради сьогодні зібралося близько 100-150 студентів, щоб висловити свій протест проти посиленого протиснення чергової версії законопроекту «Про вищу освіту». Автором документа виступили «регіонали» Микола Сорока, Сергій Ківалов і Григорій Калетнік.

За словами протестувальників, цей законопроект обмежує права студентів і сприяє самоправству ректорів. Зокрема, документ не гарантує стипендії успішним студентам, залишаючи рішення цього питання на совісті адміністрації вишів, не захищає від захмарного зростання вартості контракту протягом терміну навчання, дозволяє навчальним закладам відраховувати студентів «на свій розсуд», пишуть "Коментарі".

Крім того, законопроект Сороки-Ківалова-Калетніка фактично знищує будь-які прояви автономії вишів, студентського самоврядування та мобільності, а також повертає вступні іспити - а отже, і корупцію при вступі.

Варто зазначити, що під час акції студенти склали в скарбнички у вигляді свиней записки з побажаннями щодо законопроекту про вищу освіту. Ці записки делегати мали передати в комітет Верховної Ради, де відбуваються парламентські слухання з питання зазначеного законопроекту. Однак правоохоронці, поприна попередні домовленості, студентів не пропустили. В результаті невеликого протистояння протягом близько 15 хвилин делегатам все ж вдалося прорватися до комітетів.

Раніше голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко заявив про те, що опозиція не голосуватиме за цей законопроект.

Нині на розгляд ВР винесено щонайменше три варіанти Закону «Про вищу освіту»: «ректорський» - Ківалова, Калетніка та Сороки, «опозиційний» - Яценюка, Гриневич, Тягнибока та ін., а також варіант, розроблений робочою групою під керівництвом ректора НТУУ «КПІ» Михайла Згуровського, написаний на основі варіанту, запропонованого раніше Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

студенти освіта протест

Знак гривні
Знак гривні