Комуністи добивають пам’ятник Леніну, повалений «свободівцями»

Сьогодні близько полудня в Охтирці до пам'ятника Леніну, від якого лишились тільки ноги, поставили будівельні риштування. Кілька чоловіків у спецовках із молотками піднялися на постамент й почали довбати покриті золотою фарбою ноги.

Демонтаж решток пам'ятника, верхню частину якого силовим методом минулої п'ятниці завалили "свободівці", відбувається за ініціативи місцевого відділення Компартії. Вони хочуть розчистити місце для встановлення нового пам'ятника Леніну, повідомляє Gazeta.ua. Його за чутками, вже привезли з Сум - там була одна "безхозна" статуя. Встановлення планується 23 лютого, у суботу.

Юридично пам'ятника Леніну в Охтирці не існує - його ніде не зареєстровано. Земля під ним належить релігійній громаді УПЦ КП, яка збирається на цій ділянці відновити Храм Успіння Пресвятої Богородиці. Він стояв там до середини минулого століття. На місці Леніна була дзвіниця.

Побачивши будівництво, пастор громади, отець Андрій викликав міліцію. Правоохоронці зігнали робітників з риштувань, допитали відповідальних представників Компартії.

- Це суто їхні цивільні правовідносини, давайте на цьому наголошувати. Відеозапис, як вони були на риштуванні є? Добре, - каже колезі чоловік у формі. Представляється начальником міліції громадської безпеки Євгеном Сліпченко. Тоді звертається до корепсондента Gazeta.ua. - Дана територія належить собору. Усі ці роботи проводяться незаконно. Але, бачите, агресії чи порушення масового порядку немає. Якщо будуть, ми втрутимося.

Про плани комуністів щодо пам'ятника в міліції знають.

- Переговори з комуністами йдуть, але ж ми не можемо змусити їх цього не робити, - каже Сліпченко. - В нас є суд, будь ласка.

За кілька метрів від постамента комуністи поставили свій намет - щоб охороняти те, що залишилось від пам'ятника. В наметі лежать видання "Рабочая газета" та "2000".

- Що мені цей собор? Я його не бачив, так що не пам'ятаю, - грубо віповідає чоловік з намета. - А Леніна я пам'ятаю, він мій.

Зрештою виявляється, що пам'ятник Леніну зроблено з надто міцного матеріалу, молотками його не розіб'єш. Наступного дня комуністи планують задіяти будівельний кран.

сумщина комуністи ленін мезозой

Знак гривні
Знак гривні