Доки Табачник шукає російськомовні таланти, школярі Донбасу змагаються у знанні інших мов

Міносвіти підтримало своїм наказом конкурс саме на знання російської, хоча в Україні – як мінімум п’ять «мовних» учнівських змагань. Поки прес-служба МОНМС гарячково шукає цьому пояснень, донбаський виш – організатор конкурсу – у часи Ківалова-Колесніченка керується винятково 10-ю статтею Конституції.

Наказ МОНМС «Про затвердження правил проведення всеукраїнського учнівського конкурсу з російської мови «Лукомор’я», зареєстрований у Мін’юсті 25 грудня 2012 р, зобов’язав проводити «мовні змагання» Донбаський державний педагогічний університет. Україномовна ректор вишу Світлана Омельченко розповіла ВГО «Не будь байдужим!», що насправді освітяни Донбасу традиційно проводять не один, а цілих п’ять конкурсів на знання мов: «Патріот» - української, «Гринвіч» - англійської, «Орлятко» - німецької, «Галлус» - французької і «Лукомор’я» - російської. Ось уже кілька років поспіль одна з приватних структур Луганська самотужки інформує про змагання сотні місцевих шкіл, залучає кошти донорів, поширює новини про переможців на усіх можливих ресурсах. Цікаво, що першим і таким,що зібрав найбільше заявок на участь (причому з усіх областей України) був конкурс на знання української, започаткований луганчанами ще 2009-му. Чому Міносвіти підтримує саме російськомовний конкурс, ніхто пояснити не може.

Активісти «НББ» звернулися за роз’ясненням до МОНМС, однак працівниця прес-служби відбулася традиційною формулою «Міністерством охоплено всі напрямки навчання».

У наказі Міносвіти зазначено, що конкурс знавців російської проводиться «з метою пошуку та підтримки талановитих школярів». Дивно, що, на думку Табачника, обдарованих україномовних не існує у природі взагалі. Також прикро, що міністр, чиє фінансування Росією є майже очевидним, прагне скористатися «м’язовою силою» простих людей, які роками самостійно гарують на підвищення рівня знань дітей, що живуть на східних теренах України. Це саме той випадок, про який кажуть: «хоче підняти гроші, не нагнувшись». «Звичайно, що ініціативу Міністерства має коментувати вам його прес-служба, а не ми, - каже п. Омельченко. – Щодо Донбаського державного педагогічного університету, то і після ухвалення влітку 2012 р. мовного закону (Ківалова-Колесніченка) ми як український вищий навчальний заклад керуємося статтею Конституції, яка проголошує українську єдиною державною. Хоча для нас усі мови рівні».

Як повідомлялося, наказ Міносвіти (від 03.12.2012 № 1378), яким затверджено Правила проведення цього конкурсу, зареєстровано в Мін’юсті 25 грудня 2012 р. за № 2160/ 22472..

Джерело: «Не будь байдужим!»

мова освіта діти табачник

Знак гривні
Знак гривні