Марш пам'яті Степана Бандери

Близько тисячі прихильників Всеукраїнського об'єднання "Свобода" взяли участь у смолоскипній ході у столиці з приводу 104-ї річниці лідера Організації українських націоналістів (ОУН) Степана Бандери.

Увечері 1 січня прихильники "Свободи" зібралися в парку Т. Шевченка і з прапорами і гаслами пройшлися центральними вулицями Києва до Майдану Незалежності, де провели мітинг на честь чергової річниці з дня народження Бандери.

Учасники акції, простуючи по центру міста, скандували: "ОУН-УПА - державне визнання", "Бандера - наш герой", "Банду геть!", "Слава Україні - Героям слава!". Вони тримали в руках прапори ВО "Свобода" та Конгресу українських націоналістів (КУН).

Хода й акція пройшли мирно, без будь-яких інцидентів. Правопорядок у центрі міста забезпечувала достатня кількість співробітників міліції.

Аналогічні акції пройшли у вівторок у багатьох містах України. Це традиційний захід, який проводить "Свобода" 1 січня.

Бандера народився 1 січня 1909 у селі Старий Угринів Калуського району Івано-Франківської області в сім'ї греко-католицького священика. Із 1940 року очолив Організацію українських націоналістів. 15 жовтня 1959 у Мюнхені агент КДБ Богдан Сташинський пострілом зі спеціального пістолета (стріляв ампулами з ціаністим калієм) вбив Бандеру. Він похований на кладовищі у Мюнхені.

22 січня 2010 року президент Віктор Ющенко своїм указом удостоїв Бандеру звання Героя України. 2 квітня 2010 року Донецький окружний адміністративний суд позбавив Бандеру звання Героя України, оскільки він не був громадянином України.

У серпні 2011 року Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) залишив у силі це рішення Донецького окружного адміністративного суду, а в жовтні 2011 року ВАСУ відмовив у допуску до виробництва Верховного суду України заяв про перегляд ухвал ВАСУ від 2 серпня 2011 р.

відео свобода акція

Знак гривні
Знак гривні