Розподіл парламентських комітетів: найбільш привабливі відійшли регіоналам. Інфографіка

Партія регіонів встановила контроль над комітетами з бюджетних, земельних питань, податкової та митної політики, промисловості та інвестиції, фінансів та банківської діяльності тощо. Опозиція головуватиме у комітетах з питань духовності, пенсіонерів, освіти та науки, національних меншин і міжнаціональних відносин, екології тощо.

Впливові комітети відійшли Партії регіонів. Особливо суперечливим стало рішення щодо віднесення комітету з питань бюджету до сфери впливу провладної партії, оскільки парламентська традиція раніше передбачала передачу його до контрольних функцій опозиції.

25 грудня Верховна Рада України утворила 29 комітетів та Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації. За це рішення проголосувало 339 депутатів. Їх утворенню передувало результативне голосування за внесення змін до Закону України «Про комітети Верховної Ради України», якими були зняті обмеження щодо кількості перших заступників та заступників голів.

У порівнянні із Верховною Радою України попереднього скликання, кількість комітетів зросла з 26 до 29. Згідно із ст.5 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» мінімальна кількість членів комітету складає 9 осіб, максимальна – 30. У той же час при утворенні комітетів парламенту сьомого скликання ці граничні норми були порушенні.

Найбільш популярним серед депутатів Верховної Ради України стали комітети з питань бюджету, аграрної політики та земельних відносин, податкової та митної політики, з паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Найменш привабливими для народних обранців стали комітети з питань інформатизації та інформаційних технологій; культури та духовності; прав людини; національних меншин і міжнаціональних відносин; сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів був сформований у меншому кількісному складі, ніж це передбачено законом. Не дивлячись на те, що абсолютна більшість депутатів у своїх передвиборчих програмах приділяла велику увагу пенсійному захисту та соціальним стандартам для людей похилого віку, цими питаннями буде займатися усього 7 осіб.

Партія регіонів, ВО «Батьківщина» та «УДАР» делегували депутатів до усіх комітетів Верховної Ради України. КПУ не матиме представництва у п’яти комітетах (з питань транспорту та зв’язку, боротьби із орг. злочинністю і корупцією, верховенства права та правосуддя, інформатизації та інформаційних технологій, культури та духовності), а ВО «Свобода» – одному (сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму).

Аналіз персонального складу засвідчує, що у 19 з 29 комітетів Партія регіонів та їх союзники безпроблемно матимуть просту більшість від загального складу. При цьому в 7, у т.ч. найбільш впливових, Партія регіонів одноособово має більшість. Коаліція ВО «Батьківщина», партії «УДАР» та ВО «Свобода» спільними зусиллями можуть домогтися домінування у 5 комітетах. У 4 – інтереси влади та опозиції приблизно представлені у рівній мірі.

Партія регіонів очолює такі комітети: з питань аграрної політики та земельних відносин, з питань бюджету, з питань верховенства права та правосуддя, з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, у закордонних справах, з питань інформатизації та інформаційних технологій, з питань охорони здоров’я, з питань податкової та митної політики, з питань правової політики, з питань промислової та інвестиційної політики, з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, з питань транспорту та зв’язку, з питань фінансів та банківської діяльності.

ВО «Батьківщина» головує в комітетах з питань економічної політики, з питань європейської інтеграції, з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, з питань культури та духовності, з питань освіти та науки, з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, з питань свободи слова та інформації.

Партія «УДАР» головує в комітетах з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

КПУ очолює комітети з питань будівництва, містобудування і ЖКГ та регіональної політики, з питань соціальної політики та праці.

ВО «Свобода» очолює комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської аварії.

Позафракційний народний депутат України Володимир Литвин очолює комітет з питань національної безпеки та оборони.

Розподіл парламентських комітетів між фракціями

Джерело: ОПОРА

верховна рада україна

Знак гривні
Знак гривні