Генпрокуратура копає під Батьківщину. Слідчі не виключають можливість ліквідації партії

Вчора стало відомо, що Генеральна прокуратура України зацікавилася джерелами фінансування найбільшої опозиційної партії "Батьківщина". Приводом для початку розслідування, як заявляють у ГПУ, стали документи, згідно з якими з 2007 по 2010 рік партія фінансувалася з рахунків офшорних компаній. Якщо ця інформація підтвердиться, партія може бути ліквідована в судовому порядку. У "Батьківщині" вчора спростували звинувачення ГПУ, заявивши, що прокурори "переплутали їх політичну силу з Партією регіонів".

У Генпрокуратурі зацікавилися джерелами фінансування партії "Батьківщина" ще в середині листопада, після спецоперації, в результаті якої була припинена діяльність одного з київських конвертаційних центрів, повідомляє "Комерсант-Україна".

"За нашою інформацією, цей центр обслуговував БЮТ. У комп'ютері містилися номери рахунків, з яких фінансувалася виборча компанія Юлії Тимошенко в 2010 році. Якщо вдуматися, то виходить, що кандидат у президенти фінансувався з-за кордону! Якщо все буде доведено, це поставить хрест на Тимошенко як на політикові і на її партії, яку після суду можна буде просто-напросто закрити", - повідомило високопоставлене джерело в Генпрокуратурі.

Однак представники найбільшої провладної Партії регіонів вважають, що до заборони найбільшої опозиційної партії справа не дійде.

"Ліквідація партії - крайній захід, не думаю, що це станеться з партією "Батьківщина", за яку проголосували мільйони осіб. Якщо ці факти будуть доведені, максимум, що станеться, - ця інформація буде оприлюднена", - вважає народний депутат Олександр Стоян (Партія регіонів).

У ГПУ ж підозрюють, що "Батьківщина" незаконно отримала близько $100 млн. Рахунки нібито були оформлені на ім'я колишнього віце-прем'єра Григорія Немирі. Вчора його допитали в Генеральній прокуратурі.

У "Батьківщині" звинувачення ГПУ спростовують.

На початку грудня Подільський районний суд визнав діяльність Немирі протиправною і зобов'язав його надати інформацію за запитами Асоціації "Український правозахисний альянс" щодо походження грошей, якими Немиря розплачувався за піар екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

опозиція репресії

Знак гривні
Знак гривні