Палії напали на «капличку» УПЦ (МП), якою попи «застовпили» собі Десятинну церкву (+фоторепортаж та відео)

У ніч з п'ятниці на суботу було здійснено підпал споруди, самовільно встановленої на території Національного історичного музею,поряд з рештками фундаменту Десятинної церкви. Вогонь пошкодив значну частину приміщення всередині, і навіть призвів до руйнування елементів зовні "каплички".

Про це пише незалежний журналіст Ігор Луценко у своєму блозі.

Зсередини будівлі чути дуже сильний запах горілого.

За словами представників релігійної громади, це між третьою та четвертою годинами ночі невідомий розбив вікно і кинув туди якийсь палаючий предмет, який вони ідентифікували як "недопалок сірника" (?!). Обличчя нападника було нібито зафіксовано інфрачервоними камерами, котрими обладнано периметр споруди.

Зараз на місці працює міліція, представники релігійної громади виносять обгорілі речі.

За результатами недовгого диспуту з керівниками "каплички" про етичну неприпустимість розміщення церков у відверто нелегальний спосіб, автора звинуватили у тому, що він неправославний, і відмовилися дозволити йому провести зйомку всередині нелегальної будівлі.

Версія церковників викликає певні сумніви. Церква просто нашпигована відеокамерами, периметр охороняє 3-4 вартові чи то з приватної охоронної фірми, чи то з "русского казачества", частина з яких постійно знаходиться на вулиці. Напад палія та вогонь неможливо було б зразу помітити, оскільки це відбулося безпосередньо перед відеокамерою.

В той же час, не дивлячись на колосальні затрати на охорону і охоронне обладнання, на коштовний ремонт та прикрашання самої споруди, "церкву" не було обладнано протипожежною сигналізацією всередині.

Архімандрит Гедеон економить на протипожежній безпеці і їздить на "Лендровері"

Раніше відповідні держоргани надавали представникам "каплички" припис про усунення порушень протипожежної безпеки, який було "виконано" у дуже своєрідний спосіб – споруду просто відремонтували, озлобивши дах і стіни. Таку перебудову визнала незаконною Державна архітектурно-будівельна інспекція.

Близько півтора року тому голова комісії з культури та туризму Київради Олександр Бригинець (нині обраний нардепом) прогнозував можливість свідомих провокацій з нібито "підпалом" нелегальної каплички.

До речі, 1 листопада невідомі зрізали статую Перуна, що знаходилася навпроти "храму".

Автор нагадує: "капличку" було встановлено у 2007 році, без жодних дозвільних документів. Її хазяї декларують мету відбудову Десятинної церкви під егідою Московського патріархату, хоча офіційно патріарх Кіріл не підтримує цю ціль.

Громадськість постійно проводить акції протесту проти даного акту рейдерства.

Релігійній громаді допомагають Юрій Мірошниченко, представник Януковича у Верховній Раді, і голова НБУ Сергій Арбузов. Жоден державний орган не вжив жодних дієвих заходів, щоб перешкодити незаконній діяльності на території Національного музею.

Водночас в інтернеті з’явилось відео з однієї з камер спостережень, встановлених біля каплички. На ній видно чоловіка у масхалаті, який кілька секунд щось робить біля споруди, а потім спалахує сильне полум’я.

кримінал десятинка відео Церква фоторепортаж абзац

Знак гривні
Знак гривні