Ренат Кузьмін пожалівся Бараку Обамі на те, що йому анулювали візу та хотіли заарештувати в США

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін написав листа до президента США Барака Обами, текст якого сьогодні розміщено на сайті Генпрокуратури.

В листі Кузьмін скаржиться Обамі, що його п’ятирічну було до США було анульовано без пояснення причин і що у США його збиралися арештувати.

Кузьмін пов'язую такі дії американської сторини не чим іншим, як намагання завадити розслідуванню вбивства народного депутата Євгена Щербаня.

Кузьмін нагадав Обамі, що наприкінці вересня звернувся з відкритим листом до Конгресу, а також до віце-президента США Джозефа Байдена, де запропонував організувати його виступ перед конгресменами і представниками американських засобів масової інформації з доповіддю у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня.

"Відповіді на листа я не отримав, але 19 жовтня 2012 року пан Теффт повідомив мені про анулювання моєї багаторазової п'ятирічної візи у США без пояснення причин", - пише Кузьмін.

Крім того, перший заступник генпрокурора заявляє, що його збиралися арештувати в США. "Департаментом юстиції США за ініціативи деяких американських і українських політиків розроблено ретельний план з протидії та знищення справи про вбивство Євгена Щербаня. Одним із завдань цього плану є перешкоджання Генеральній прокуратурі України у висуненні обвинувачення Юлії Тимошенко і Павлу Лазаренко в рамках цієї справи", - пише він.

За словами Кузьміна, про цей план слідчим Генпрокуратури повідомив колишній співробітник охорони президента Леоніда Кучми Микола Мельниченко, який нещодавно повернувся в Україну із США.

"Ініціатори плану припускали спровокувати мій арешт на території США за спеціально сфабрикованими звинуваченнями. Микола Мельниченко мав стати учасником цієї міжнародної провокації", - стверджує Кузьмін.

"Метою мого арешту мала стати моя дискредитація в очах американської влади і, як результат, підтвердження незаконності моїх дій в США. Мені мали інкримінувати, що на території США я начебто примушував свідка Миколу Мельниченка до давання свідчень у справі про вбивство слідчим Генеральної прокуратури України", - написав він.

За словами Кузьміна, під час допиту в Україні Мельниченко назвав імена і прізвища всіх громадян України і США, причетних до цього незаконного плану.

З його слів, це були представники лобістської фірми "Вілей Рейн" Джо Вільямсон і Ральф Чача, яких найняв чоловік Тимошенко, Олександр, для створення її позитивного іміджу в США і дискредитації українських слідчих. Також серед згаданих осіб був колишній сенатор Джим Слеттері, який лобіює інтереси Тимошенко в Конгресі і Державному департаменті США, використовуючи особисті стосунки з керівником Державного департаменту, - пані Хілларі Клінтон. Це був й адвокат Стівен Буннел, який працював помічником діючого заступника Генерального прокурора США.

"Микола Мельниченко заздалегідь попередив мене про підготовлювану провокацію, що допомогло мені уникнути незаконного арешту в США", - пише Кузьмін.

"На мою думку, ці дії порушують норми міжнародного співробітництва між нашими державами і підривають авторитет США. Чиновники з Департаменту юстиції і Державного департаменту США, незважаючи на міжнародно-правові норми, фактично незаконно використовують своє посадове становище. Вони вводять в оману президента США, Конгрес і американський народ щодо вбивства Євгена Щербаня і фактичної ролі Юлії Тимошенко у різноманітних злочинах", - стверджує він.

Кузьмін просить сприяння Обами в отриманні свідчень від свідків у справі про вбивство Щербаня Павла Лазаренка і Петра Кириченка, які перебувають у США, а також просить дати об'єктивну оцінку діям американських чиновників, причетних до організації провокацій щодо нього.

"Прошу Вас, використовуючи можливості Вашого відомства, запропонувати Сенату СІІІА переглянути нещодавню резолюцію № 466 для прийняття зваженого рішення щодо України, яке б ґрунтувалось на реальних фактах", - пише Кузьмін.

сша кузьмін гепрокуратура

Знак гривні
Знак гривні