Опозиція з боєм зупинила русифікацію дитячих садків

Спроба комуно-донецької більшості протягти черговий антиукраїнський законопроект спровокувала бійку у Верховній Раді.

Як передає кореспондент ЛІГАБізнесІнформ , перший віце-спікер Адам Мартинюк поставив на голосування проект змін до закону «Про дошкільну освіту» № 9714-1, який, за словами опозиційних депутатів, передбачає русифікацію дитячих садків. За прийняття цього проекту проголосувало 222 картки народних депутатів при 226 необхідних. Після того як Мартинюк поставив на голосування пропозицію повернутися до розгляду документа, кілька опозиційних депутатів кинулися до парламентської трибуни, нунсівець Андрій Парубій увірвався у ложу президії Верховної Ради і вирвав у Мартинюка мікрофон. Тим не менш, голосування тривало.

Пропозицію Мартинюка вдруге підтримало ще менше «кнопкодавів» - 213 карток при 226 необхідних. Після цього Мартинюк перейшов до наступного законопроекту. Народні депутати розійшлися по своїх місцях.

Законопроект пропонував доповнити закон про дошкільну освіту новим положенням про «право вільного вибору батьками мови для виховання їх дитини». Стаття 10 Закону доповнювалася положеннями, згідно з якими для задоволення національних, культурно-освітніх і мовних потреб громадян можуть створюватися «дошкільні навчальні заклади, в яких виховання дітей здійснюється їхньою національною або іншими мовами».

У висновку Головного науково-експертного управління Верховної Ради, ці положення виглядають вразливими з урахуванням вимог статті 10 Конституції про те, що «держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

законопроект русифікація діти мова спротив

Знак гривні
Знак гривні