ВР благословила біометричні паспорти від Януковича. «Донецькі» зароблятимуть до 5 млрд щорічно

Верховна Рада України прийняла в новій редакції закон про введення біометричних паспортів з пропозиціями президента Віктора Януковича

Як передає кореспондент «Коментарів», за цей документ проголосували 243 народних депутати з 355, що зареєструвалися в залі.

Нагадаємо: 19 листопада, Президент України Віктор Янукович застосував право вето до законопроекту «Про єдиний державний демографічний реєстр», що передбачає запровадження біометричних паспортів і був прийнятий Верховною Радою 2 жовтня.

У той же час багато експертів висловили стурбованість тим, що біометричні паспорти влада може використовувати для тотального контролю українців. Також їхнє впровадження може стати новим джерелом корупційних схем.

Журналіст і громадський активіст Єгор Соболєв у своєму блозі на «Українській правді» називає пропозиції президента Януковича фікцією.

«Якщо вчитатися в пропозиції президента, вони формальні, - пише він. - Янукович не пропонує змінити головну біду цього закону – створення мегабази, яка буде знати все про кожного українця. Та ще й буде сконцентрована в руках напівприватної структури. І щороку приносити авторам схеми мільярди грошей платників податків.

Банкова не проти цього. Президент лише пропонує краще виписати процедуру відмови від занесення до бази з релігійних міркувань. Ну і закрити одну з лазівок, яка дозволяє внести в схему не лише внутрішні та закордонні паспорти, посвідчення водія (вони вже там разом з десятком інших документів), але й додавати "в бізнес" скільки завгодно інших документів.

Але не думаю, що це розстроїло лобістів цього закону на чолі з Василем Грицаком. Мільярда так два на рік закон їм вже забезпечує. Плюс недобрі люди тихесенько дописали до пропозицій президента інший царський подарунок, і не лише Грицаку. Всім, чиї відомства та держпідприємства надають так звані "адміністративні послуги". (Це коли ми платимо за оформлення, за видачу, за... – що вони тільки не придумали). З нового року усі ці гроші мали піти напряму до державного бюджету. Звісно, це робило продаж таких послуг нецікавим для Мінюсту, МВС, ДАЇ, сотень інших "державних установ", які збудували безліч схем "адміністративного" мародерства.

І ось президент разом з піклуванням про дані віруючих пропонує залишити продавцям гроші від всіх цих "адміністративних послуг".

До чого це в законі про біометричні паспорти? Так це ще мільярда так 3-3,5 лише цього року. Цей же закон насправді не про паспорти. Про бабло. Спосіб відносно легально забирати в нас ще більше грошей».

корупція янукович покращення паспорт ЄДАПС

Знак гривні
Знак гривні