«Покращення» поглиблюється: невдовзі кожний десятий працюючий українець втратить роботу

Ситуація у вітчизняній економіці усе більше нагадує найважчі кризові роки. У вересні обсяг промвиробництва знизився на 7% (рік до року). За підсумками дев’яти місяців темпи його падіння досягли -1,2%. «Темпи падіння у металургійній галузі прогнозовано скоротилися до -9,4% (рік до року) з -13% у серпні. Але поліпшення статистики відбулося лише через більш низьку порівняльну базу. Інші ж великі галузі, разом із машинобудуванням, хімічною і харчовою промисловістю просіли набагато більше, ніж очікувалося», — прокоментувала головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

Як передають «Коментарі», промисловий обвал пов’язаний із комплексом причин — від різкого падіння попиту на зовнішніх ринках, що змушує підприємства згортати виробництво, до практично повної зупинки банківського кредитування, через що підприємства не мають змоги навіть елементарного поповнення оборотних коштів. З огляду на незадовільну ситуацію в європейській економіці й поступове охолодження ринків, яку розвиваються, розраховувати на поліпшення ситуації найближчим часом не доводиться. «Ми вже погіршили наш прогноз динаміки промислового виробництва на 2012 рік до -1,6% у річному обчисленні», — розповідає аналітик Concorde Capital Олександр Паращій. Лише найоптимістичніші аналітики вважають, що вітчизняний національний продукт за підсумками року зросте на 1%. Близька до нульової позначки динаміка росту ВВП збережеться і у перші кілька місяців наступного року.

Серйозні виробничі проблеми змушують підприємства далі оптимізувати видатки. Як показує практика, насамперед за рахунок витрат на персонал. А це значить, що безробітних знову різко побільшає. За даними Держстату, рівень безробіття в Україні за методологією МОП (в % до економічно активного населення працездатного віку) в першому півріччі 2012-го становив 8,4%, що вже досягло рівня одного із найкризових — 2009-го.

«Думаю, за підсумками першого кварталу 2013 року цей показник зросте до 10–10,5%. Ринок праці доволі інертний. На економічні проблеми він відреагує з деяким запізненням», — прогнозує провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко. Ситуація почне вирівнюватися тільки ближче до літа, коли стартує туристичний сезон і пожвавлення у сільськогосподарській галузі.

А втім, офіційний показник безробіття — лише слабке відображення проблем, які зріють на ринку праці. Як і протягом 2008–2009 року криза зайнятості зараз активно маскується під часткову зайнятість, (неповниний робочий день) або відпустки за власний рахунок. «Звичайно, ці методи не цілком законні, деякі з них за рамками правового поля. Але саме вони врятували країну протягом 2008–2009 року від різкого сплеску безробіття. На початку кризи показники зайнятості населення різко впали. Але протягом шести-дванадцяти місяців вони майже відновилися в міру відновлення виробництва люди повертали собі робочі місця», — наголосив Павло Розенко.

Зараз, щоправда, далеко не всі підприємства ризикнуть маніпулювати зайнятістю. Нещодавно уряд переглянув критерії, за якими визначатиметься частота перевірок Держінспекції з питань праці. Раніше контролери частіше відвідували підприємства, на яких працюють представники соціально незахищених верств населення або ж перевіряли факти порушення колективного договору або перевищення лімітів робочого часу. Тепер же орієнтиром для інспекторів є наявність заборгованості по зарплаті або її виплаті на рівні мінімально встановленому законом. Тож тепер працедавцеві, щоб не потрапити в поле зір інспекції, простіше буде погодитися на масове скорочення, ніж перевести свій персонал на «мінімалку». Адже небезпека наразитися на санкції за порушення трудового законодавства тепер цілком реальна. З початку року Держінспекція з питань праці перевірила майже 22 тис. компанії (причому деякі — не один раз). За результатами таких ревізій до адміністративної відповідальності притягнуто 18,809 тис. керівників підприємств, понад 2 тис матеріалів перевірок подано до прокуратури.

За прогнозами економістів, кількість українців, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, найближчим часом може збільшитися утроє-вчетверо. За даними Держстату, зареєстрованих безробітних на 1 жовтня 2012 року було 416,1 тис. осіб. Протягом трьох-п’яти місяців цей показник може зрости до 1,2-1,5 млн.

економіка соціум безробіття гроші

Знак гривні
Знак гривні