Дніпродзержинські кандидати-опозиціонери не можуть проголосувати. Бояться арешту і ховаються

Відразу двоє опозиційних кандидатів у депутати по 30-му виборчому округу, Максим Голосний та Віталій Купрій, заявили сьогодні, що не зможуть особисто проголосувати через загрозу арешту, - повідомляє наш кореспондент Сергій Гузь.

«На теперішній час я ще не можу повернутись у місто та проголосувати, оскільки небезпека незаконного арешту залишається до моменту, коли будуть оголошені остаточні результати виборів та сплине передбачений законом час на їх оскарження, - заявив само висуванець Віталій Купрій. – Невизначена ситуація може залишитись до середини листопада, оскільки оскаржувати з в»язниці дії влади майже неможливо».

Сьогодні вранці про неможливість особистого голосування також заявив Максим Голосний, автор бігборду «про бабусю та кота», який балотується за цим самим округом. На відміну від попереднього кандидата, Максим Голосний офіційно знаходить в розшуку від самого початку виборчої кампанії.

«Міліціонери повідомили, що можуть заарештувати,» - так пояснив неможливість голосувати особисто автор дотепного борду. За словами кандидата, тиждень тому відразу на двох квартирах, де він переховувався від правоохоронців, були влаштовані засідки і йому знову довелось піти у глухе підпілля. А два дні тому, коли в Дніпродзержинську проходив мітинг Партії регіонів, міліція затримала чотирьох агітаторів, які роздавали календ арики та магнітики «Бабуся і кіт». «Усі брали та посміхались, поки їх не затримав «Беркут», - розповідає з підпілля Максим Голосний. – Їх відвезли на інший кінець міста. На питання « у чому справа, агітація ж дозволена», відповідь була короткою: «усім можна, а вам ні!»

Обидва опозиційних кандидати практично не мали змоги вести повноцінну виборчу кампанію протягом усього періоду виборів. «На початку виборчого процесу влада вдалась до безпрецедентних дій по переслідуванню мене з політичних мотивів, - каже Віталій Купрій. – Були знищені рекламні конструкції (15 бігбордів), заарештовані люди, які були готові надати мені матеріальну та організаційну підтримку».

Мова йде про арешт двох лідерів місцевого осередку «Нашої України» Ігоря Лісничого та Юрія Лисяка. Вони знаходяться під вартою за звинуваченнями у застосуванні сили чотири роки тому, коли відбувалась серія рейдерських захоплень міського водоканалу. Арешт співпав у часі з появою інформації про підтримку Ігорем Лісничим кандидата-самовисуванця Віталія Купрія. Інший арештований нашоукраїнець Юрій Лисяк також кандидат в народні депутати по партійним спискам. Проте ані партійні лідери, ані екс-президент Віктор Ющенко, не змогли визволити з-під арешту своїх однопартійців.

Раніше Віталій Купрій заявив засобам масової інформації про спробу його арешту правоохоронцями. «За мною та співробітниками штабу було встановлено незаконне стеження і 5 вересня співробітниками карного розшуку Дніпропетровської області була здійснена спроба мене заарештувати, - пояснює кандидат. – У зв»язку зі спробою мого арешту за сфабрикованою справою я був змушений тимчасово виїхати за межі міста. Впродовж вересня-жовтня протиправне стеження продовжувалось. Співробітники СБУ втручались у виборчий процес та вилучали у моїх прихильників газети з критикою Партії регіонів. Щоб перешкодити зустрічам моїх довірених осіб з виборцями, їх відкрито супроводжував наряд міліції, начебто з метою охорони громадського порядку».

дніпропетровщина репресії вибори-12

Знак гривні
Знак гривні