Циганські вибори. Як голосуватимуть закарпатські роми (+фоторепортаж)

За офіційними даними, на Закарпатті проживають 14 тисяч ромів, неофіційно їх майже 40 тисяч. Представники цієї національності мають найнижчий рівень освіти, найвищий рівень захворювання на туберкульоз, високий рівень безробіття, проблеми з житлом. Окрім того багато з них мають проблеми з різними особистими ідентифікаційними документами.

Нещодавній Форум у Концові зібрав до купи представників ромської громади, журналістів, громадських активістів. На зустрічі вони обговорили актуальні проблеми місцевої ромської громади та бачення їх у світлі виборчої кампанії, пише Мукачево.net.

Організатором Форуму виступило Закарпатське обласне молодіжне ромське об’єднання «Романі черхень» («Ромська зірка»). Захід є складовою проекту «Особливі виборці: голоси меншин у парламентській виборчій кампанії 2012 року», який реалізовує Молодіжний інноваційний центр «Медіа-М» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Більшість гостей зі столиці ромське поселення із середини побачили вперше. Їх не аби шокували умови, в яких живуть ужгородські роми. Багатодітні родини тісняться в одній кімнаті, яка слугує і кухнею, і спальнею і вітальнею.

Зазвичай у родині виховується від 5 до 10 дітей. Хтось у невеликих хатинках живе поколіннями, з дітьми, внуками, правнуками.

Мамами дівчатка тут стають починаючи з 14 років. У таборі можна побачити багато матусь з немовлятами, яким ще немає 20 років. За приблизними підрахунками у Концівському поселенні ромів проживає близько 1.5 тисячі осіб.

Живуть усі у важких умовах, однак видніються й хатини з нормальними вікнами, новим шифером. Усе це – подарунки від благодійників. Більшість ромів спілкуються своєю мовою, з нами вони говорили переважно жестами.

Про життя із середини табору нам розповів представник ромської громадської організації Іван Балог. Він тут своя людина, йому довіряють громади не тільки Концова, а й Ужгородщини та області.

Чоловік розповідає, що у різних районах Роми живуть по - різному:

«Є такі роми, які живуть краще, ніж українці. Тут усе залежить від нас. Якщо ми будемо чекати допомоги від людей, може хтось і відгукнеться, але коли ми почнемо самі себе заставляти, думати про свої сім’ї і про свою націю, не будемо вбивати нашу націю, тоді буде усе нормально. Потроху воно усе змінюється, культура підніметься.

У Концові є водичка, є де помитися, хотілося б її протягнути далі по вулиці, аби всі могли прати і купатися, на центральній вулиці є газ. Хотілося, щоб роми жили ліпше. Уже немає того, що було давно, коли ром рома давив, кожен був за себе.

Роми прийшли до розуму, вони зрозуміли, що якщо ми собі не допоможемо, нам ніхто не допоможе. Ми намагаємося одне одному допомагати, підказувати, є в громаді люди розумніші, є й відсталі. Концово уже не те, що було раніше, кілька років тому тут не можна було ані пройти, ані проїхати.

Я прийшов і побачив цю «цивілізацію», де бігають голі і босі діти по землі, а на ній лежать електричні дроти з напругою 220 вольт. У мене серце защемило, я зрозумів, що ми маємо самі собі допомогти. Ми привезли благодійників із Норвегії, вірники з баптистської церкви нам допомогли.

Я вірю, що настануть часи, коли усе зміниться на краще, але тут усе залежить від нас, ми не будемо когось засуджувати».

Значна кількість ромів під час виборів активно бере участь у голосуванні, проте через малу освіченість та погане володіння українською мовою, вони погано орієнтуються у виборчих бюлетенях і часто голосують «за рекомендаціями» сусідів або членів родини.

Мукачево. net вдалося отримати передвиборчий коментар від місцевого рома Віталія: «Ми маємо паспорта, прописку, можемо спокійно йти голосувати. Є такі, які не мають реєстрації, і голосувати не підуть, їх у Концові близько 20. Мені відновити паспорт допоміг Мирослав Горват. Я з родиною голосуватимемо за того, за кого вирішимо самі. Я маю право сам зробити свій вибір, за 100 гривень я голос продавати не буду, проголосую так, як хочу я, це моє конституційне право, як громадянина. Я бачив, що сюди приїздять круті машини, але не можу сказати, з якою саме метою».

Стереотип про те, що роми голосують за того, за кого скаже барон, чоловік спростував, сказавши, що про таке говорять, але кожен робить свій вибір.

Щодо охорони здоров’я, то роми зазначили, що лікар приїздить на велосипеді двічі на тиждень, робить кому треба щеплення. Але вони з ним рідко спілкуються, мовляв, він неадекватно до них ставиться. За потреби, роми самі їдуть до лікаря.

вибори вибори-12 цигани нацменшини Фото закарпаття роми

Знак гривні
Знак гривні