Де відпочити на Покрову у Києві. Виставки, фестивалі, можливі бійки з комуністами і міліцією (+трохи музики і відео)

Свято Покрови Пресвятої Богородиці, здавалося б, непогана нагода навернути ще неосвічених українців на шлях істинний - до національних традицій, культури та історії. Однак більшість заходів, запланованих на цей день, швидше наполохають неофітів. Хоча і не можна стверджувати, що 13-14 жовтня, окрім церкви, не буде куди піти і на що подивитися.

У суботу на території Музею Івана Гончара відбудеться І Київський культурно-мистецький фестиваль «Покрова.UA». Організатором виступає Київська міська організація Спілки Української Молоді в Україні (СУМ в Україні). Попри гучну назву, заявлені заходи і учасники не вражають. Тут будуть музичні колективи широко відомі у досить вузьких колах, танці у шароварах і вишиванках. Також анонсовано школу бойового гопака та лекції на історичну тематику. Майже нічого такого, щоб могло привернути увагу якомога більшої частини нашого майбутнього – молоді, попри те, що фестиваль організує молодіжна організація. Єдина цікава родзинка – гурт «Фолькнери». Ось кілька відео їхніх виступів:

Відсвяткувати Покрову можна і на Етно-вечірці в Києві пабі "BeerBar", що на вул. Верхній Вал, 24. Захід почнеться о 19:00, його організовують СУМ разом із Молодим Народним Рухом.

Для Вас гратиме і співатиме етно-рок гурт "ДримбаДаДзига" з оновленою
програмою, зокрема, з новим синглом "Холодна водиця". Етнічний гурт
"Баламути" буде грати гарячих українських мелодій, а його лідер Данило
Данилейко проведе майстер-клас з українських танців. Насамкінець
експеримент від діджея SkyTrix і Максима Бережнюка -
Ethno-Dram`N`Bass. Ну і традиційно - українські ігри та розваги)

У п’ятницю 12 жовтня у козацькому селищі «Козацька Слобода» (вул. Михайла Донця, 2) стартує (триватиме до 14 жовтня включно) виставка «Біла зброя». Демонструватимуть козацьку холодну зброю у виконанні сучасних майстрів. Тож якщо у вашому арсеналі бракує клича чи сагайдачника – вам сюди.

З 11 по 14 жовтня у Києві відзначатимуть Покрову російськоорієнтовані кіномани. У Національній опері України триватиме Міжнародний фестиваль православного кіно «Покров». У анонсі заходу вказано, що «професіоналами і любителями кіно будуть представлені кращі художні стрічки та документальні фільми, об'єднані православною ідеєю». Прикметно, що відкриється фестиваль стрічкою російського режисера Андрєя Прошкіна «Орда».

Традиційно на Покрову відбудеться марш націоналістів, присвячений річниці створення Української повстанської армії. Уже кілька років поспіль подібні марші супроводжуються вуличними сутичками: ультрапатріоти крокують маршем від Софіївської площі до Хрещатика, який зазвичай виявляється вже «окупованим» комуністами, між носіями полярних ідеологій виставляють міліцію, починається словесна суперечка, що перетікає у штовханину, а потій у бійку з «Беркутом». Цього разу всеукраїнське об’єднання «Свобода» анонсує, що «нинішній Марш УПА стане свідченням нескореності суспільства банді, що узурпувала владу». Не виключено, у центрі столиці до обіду 14 жовтня буде особливо гаряче.

музика акція покрова виставка фестиваль відео відпочинок

Знак гривні
Знак гривні