Під тиском кризи. За рік 1 млн гастарбайтерів повернеться в Україну

Фінансові труднощі в країнах-членах ЄС змушують українських гастарбайтерів подумувати про повернення на батьківщину. Без грошей.

Як передають «Коментарі», такий варіант розвитку подій змалював Віктор Горобчук, голова італійського представництва центру впровадження програм ЮНЕСКО, а також лідер Загальноукраїнського трудового руху «Солідарність».

«Я нещодавно був в Італії, і у мене була розмова з людиною. Це молода людина, живе там з родиною вже багато років. Він працював на фірмі, ставив кондиціонери. У минулі роки у нього була величезна кількість замовлень. Треба було працювати навіть у вихідні. А цього року за півроку в нього жодного замовлення. Розумієте, що зараз коїться тільки в Італії? І ця людина зараз говорить, що повинна їхати в Україну. Він не хоче, але робити нічого. Тому беремо будь-який районний центр на Тернопільщині - туди протягом півроку - року приїжджає близько 2 тис. людей працездатного віку. І не штукатури, а колишні інженери, викладачі. Куди їм діватися? Де робочі місця? А якщо взяти загальну цифру по країні - повернеться близько 1 млн. Наші люди намагаються триматися там до останнього, готові тільки на їжу заробляти, але не повертатися в Україну. Тим не менше, найближчим часом цей відтік почнеться», - сказав він.

Як повідомляло видання, за даними НБУ в другому кварталі 2012 року працюючі за кордоном українці переказали на батьківщину $1,782 млрд., що становить 4% від ВВП країни.

економіка соціум заробітчани

Знак гривні
Знак гривні