Curiosity знайшов на Марсі перший струмок

Марсохід Curiosity, який знаходиться на поверхні Марса всього кілька тижнів, передав на Землю чергові докази того, що в минулому на цій планеті була вода

Причому цієї води було досить багато - по поверхні планети в буквальному сенсі текли струмки, пишуть «Коментарі». Роботизований апарат передав на Землю нові кольорові фото, на яких чітко видно класичні сліди струмків, які колись текли тут, - злиплі камені з гравію і піску, які викладені саме по руслу струмка.

Учені кажуть, що на фото видно округлені краї каменів і русла, що свідчать про те, що в минулому на них здійснювала вплив вода і відбувався процес ерозії. На думку фахівців, Curiosity виявив лише одну з мереж стародавніх марсіанських струмків.

Такі камінчики, на думку вчених, могли утворитися лише під впливом проточної води.

Нові дані були сьогодні представлені пресі на медіа-брифінгу в Лабораторії реактивного руху НАСА в Пасадені (Каліфорнія). За попередніми оцінками експертів, вік каменів і самого русла становить більше двох мільярдів років. Білл Дітріх, науковий фахівець проекту Curiosity, вважає, що самі собою струмки могли бути на Марсі присутні досить довго, як і загалом рідкі водойми на поверхні Червоної планети.

Дітріх каже, що марсохід висадився на поверхню планети у районі гігантського кратера Гейла, який знаходиться в екваторіальній частині Марса, де води було значно менше, ніж в пріролярних широтах. Життєвий цикл марсіанських водних джерел міг становити від кількох тисяч до мільйонів років, вважають експерти. За виглядом гальки фахівці також дійшли висновку, що струмок протікав зі швидкістю 90 сантиметрів на хвилину, а його глибина становила близько 50 сантиметрів.

наука марс прогрес космос

Знак гривні
Знак гривні