Громадські активісти перемогли у суді здирництво у паспортних столах

Демократичний Альянс виграв суд у справі про визнання неправомірними дій посадових осіб ВГІРФО (відділу громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб) Димитровського МВ ГУ МВС України в Донецькій обл. щодо відмови у видачі закордонного паспорту.

Донецький окружний адміністративний суд задовільнив позов мешканки м. Димитрова Донецької обл. у межах кампанії «СТОП свавіллю в паспортних столах!».

«Сьогодні в Донецьку створено важливий прецедент, який показує всім громадянам України, що оформлення закордонного паспорту без надання непередбачених законом довідок та платежів можливе. Треба тільки знати свої права та не боятись їх захищати», – коментує рішення суду юрист, член Демократичного Альянсу Єгор Нестеров.

Таким чином, ДемАльянс за допомогою суду довів, що за бланк паспорту громадяни не мають сплачувати при оформленні закордонного паспорту.

Нагадаємо, що на минулому засіданні суддя зобов’язала представника ВГІРФО надати письмовий перелік всіх документів і платежів, які вимагаються при оформленні закордонного паспорту із посиланнями на норми діючого законодавства, якими вказаний документ/платіж передбачений. Представник ВГІРФО вказаного переліку не надав і взагалі не з’явився в судове засідання.

Проаналізувавши надані до позовної заяви документи та нормативно-правові акти із даного питання суд прийшов до висновку, що плата за бланк паспорту є незаконною, оскільки не передбачена Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затвердженими Постановою КМ України від 31.03.1995 № 231.

Крім того, 11.04.2012 Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову № 292, якою плату за бланк взагалі було вилучено із переліку платних послуг, що надаються підрозділами МВС України.

Додатково суд визнав неправомірною вимогу ВГІРФО щодо надання довідки про несудимість при оформленні закордонного паспорту. У рішенні суду зазначено, що відомості про судимість чи несудимість заявника працівники ВГІРФО мають перевіряти самостійно.

Нагадаємо, що з моменту початку кампанії «СТОП свавіллю в паспортних столах!» УГІРФО ГУМВС України в Донецькій області на офіційному сайті двічі публікувало заяви, в яких звинувачувала політичну партію Демократичний Альянс і голову ДемАльянсу в Донецькій області, координатора кампанії Євгена Семехіна в «негрунтовності тверджень про назаконнаість платежів» (бланку паспорту і послуг УГІРФО) і політичному пі-арі.

«На офіційному сайті МВС в своїх заявах УГІРФО ГУМВС України в Донецькій області наводить перелік «обов’язкових» платежів, незаконність яких довів суд. Подібні заяви ставлять під сумнів чесность начальника Донецького обласного управління ГІРФО Маліка Володимира Івановича. За рік в Донецькій області видається більше 100 тис. паспортів для виїзду за кордон - це десяткі мільйонів гривень, які незаконним шляхом вилучаються у донеччан. Ми попросимо прокуратуру і СБУ розібратися куди і кому йдуть ці гроші. І покарати крадіїв в погонах» - заявив лідер Демократичного Альянсу в Донецькій області Євген Семехін.

Довідка:

Згідно з Постановою КМ України від 31.03.1995 № 231 «Про затвердження Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення» для оформлення закордонного паспорта необхідно подати до ВГІРФО за місцем проживання наступні документи:

- заяву-анкету встановленого зразка;

- копію паспорта громадянина України;

- копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

- дві фотокартки розміром 3,5х4,5 см;

- квитанцію про сплату державного мита (170 грн).

Це є виключний перелік документів. Ніяких інших документів, зокрема довідки про несудимість, страхового полісу тощо, а також додаткових платежів (за послуги ВГІРФО, бланк паспорту, за т.зв. «інформаційно-консультаційні послуги» та ін.) посадові особи ВГІРФО вимагати не мають права.

Всеукраїнська кампанія «СТОП свавіллю в паспортних столах!» спрямована на боротьбу з переплатами при оформленні закордонного паспорту і триває з березня 2012 року. У межах кампанії активісти Демократичного Альянсу разом з громадянами проводять рейди до ВГІРФО з метою виявлення та припинення порушень законної процедури видачі закордонного паспорту. З початку старту кампанії подано десятки позовів до суду.

Демократичний Альянс

корупція паспорт спротив суд самоорганізація мвс

Знак гривні
Знак гривні