Які наркотики найбільш популярні у різних столицях Європи?

Вперше для 19 найбільших міст вдалося точно встановити кількість спожитих наркотиків за допомогою аналізу вмісту міських систем каналізації.

Норвезький інститут водних досліджень та (NIVA) та інститут Маріо Негрі з Мілану напряму співпрацювали з 11 європейськими дослідницькими інститутами для того щоб вперше зробити настільки детальний моніторинг.

В 2007 році подібне дослідження вмісту води у річці Рейн показало, що для 38,5 мільйонів людей (каналізаційні стоки яких потрапляють в річку до місця де брали проби) кількість кокаїну складає близько 11 тон на рік( це приблизно 1.64 мільярдів євро). Два роки тому схоже масштабне дослідження було проведено для міст США.

У цьому випадку зразки каналізаційних стоків були відібрані у різні дні протягом одного тижня в березні 2011 року, та досліджені на наявність біо-маркерів у сечі, які можуть свідчити про вживання наркотиків. Була також зроблена загальна оцінка кількості наркотиків, які споживають у тому чи іншому місті (на душу населення).

Повний текст статті доступний лише за передплатою, однак дані свідчать про значну відмінність вживання різних наркотиків для різних країн.

Кокаїн частіше вживають у Західній та Центральній, та менше у Північній і Східній Європі (всього - близько 350 кг кожен день). Містами-лідерами є: Антверпен, Амстердам, Валенсія, Ейндховен, Барселона, Лондон.

Найбільший на одну людину рівень екстезі зафіксований у голландських містах (найбільше і Амстердамі та Утрехті), а також в Антверпені та Лондоні. Цікаво, що в Стокгольмі екстезі не вживають.

У всіх містах без виключення, споживання як кокаїну, так і екстезі значно зростає по вихідним дням.

Кількість метамфетаміну на душу населення була найбільшою у Хельсинки, Турку, Осло та в чеських Будейовицях. У той самий час, вживання маріхуани є приблизно однаковим по всій Європі.

Дослідники вважають, що за допомогою цього методу можна робити виміри споживання наркотиків в режимі реального часу, та відслідковувати вплив тих чи інших заходів (наприклад, ефективність великих поліцейських рейдів, або муніципальних програм по просуванню здорового способу життя). Також, цей метод дозволяє точно визначити розмір ринку наркотиків у тому чи іншому місті. Якщо встановлювати детектори в трубах, що виходять з квартир, можна вимірювати споживання наркотиків для конкретних людей.

наркотики

Знак гривні
Знак гривні