Температурний рекорд: вчені виділили речовину, гарячішу ніж Сонце (ВІДЕО)

Американські фізики потрапили до Книги рекордів Гіннеса: під час експерименту їм вдалося отримати речовину, розігріту до чотирьох трильйонів градусів Цельсія. Це в 250 000 разів більше, ніж температура в центрі Сонця.

Рекорд був встановлений під час експерименту в релятивістському колайдері важких іонів (RHIC), розташованому в Брукхейвенській національній лабораторії (США). Вчені зіштовхували розігнані майже до швидкості світла ядра атомів золота. Їх метою було отримати кварк-глюонну матерію, яка, як вважають, існувала в перші мікросекунди після виникнення Всесвіту.

Представники Книги Гіннеса офіційно визнали рекорд і віднесли його до категорії "Найвища температура, отримана штучно", повідомляє телеканал Discovery.

Схожі дослідження проводяться й в швейцарській лабораторії Європейського центру ядерних досліджень (CERN), де стоїть набагато більш потужне обладнання - Великий адронний коллайдер. Однак офіційних результатів вимірювання температури європейські фізики поки не публікували, тому рекорд закріплений за їх західними колегами.

наука рекорд технології

Знак гривні
Знак гривні