Незалежна від банків, урядів чи корпорацій цифрова валюта Bitcoin продовжує розвиватися

Валюта Bitcoin пережила період збільшення "мильної бульбашки", і те як вона луснула. Тепер цифрові гроші від "криптопанків" продовжують захоплювати нові ринки.

Циніки стверджують, що є два сектори економіки, які чітко показують - є у валюти майбутнє, чи немає.

Це - порнографія та торгівля наркотиками. З ними у Bitcoin все гаразд - одним із перших практичних застосувань валюти були саме ці нелегальні види діяльності, де анонімність розрахунків особливо бажана. Завдяки анонімності, з'являються навіть такі речі як віртуальний стріп-клуб на сайті reddit.

Після своєї появи, завдяки увазі преси до цієї валюти-мрії кібер-анархістів, крипто-панків та інших радикальних прихильників свободи, Bitcoin пережив період "бульбашки", ціна за одиницю виросла з 1 долара до 30, а потім у листопаді 2011 року, водночас з атаками на головні обмінні сайти, впала до 2-х доларів. Однак, з початку цього року ціна стабілізувалася на 5 доларах за 1 біткойн, і економісти вважають, що це дуже добре для молодої валюти.

Прикметою того, що біткойн подорослішав, є його використання в цілком легітимних сферах. Один англійський бізнесмен що працює в Китаї у коментарі для Ройтерз, стверджує: "я можу отримати гроші на своєму рахунку за години, використовуючи Bitcoin,. Порівняйте з трьома днями для звичайних банківських перерахунків!"

Нестабільність євро також долучилася до причин, що збільшили популярність Bitcoin. "Я не кладу гроші у банки, я просто їм не довіряю" - говорить власник бару і ресторану з грецького острова, який приймає цифрову валюту для оплати своїх послуг. Керівник бруклінської фірми BitInstant LLC Чарлі Шрем, що займається обмінними операціями, стверджує що останнім часом попит на те, щоб обміняти євро на Bitcoin збільшився у десятки разів, і тепер цифрові гроші на другому місті після англійського фунту, серед усіх їх операцій.

Як ще одне свідченням переходу у важку категорію, Ройтерз повідомляє що банківські працівники Morgan Stanley та Goldman Sachs наразі відвідують обмінні сайти для Bitcoin по тридцять разів на день.

Хоча до цих пір залишаються питання щодо надійності алгоритму, що стоїть за цією валютою, і зберігаються проблеми в точках обміну, і є ймовірність можливої атаки чи спроби регуляції з боку великих держав (хоча поки не зрозуміло, як можна регулювати децентралізовані гроші), все ж таки головна ціна валюти складається з того, наскільки багато людей готові її використовувати.

І тут спостерігається непогана динаміка. "Bitcoin не керується людьми з надмірними сексуальними апетитами щодо готельних прибиральниць. Він не керується корпораціями. Він не керується людьми, які мають утримувати дефіцит бюджету. Він керується лише математичною формулою "
- зауважив один з лондонських трейдерів та ентузастів валюти.

Отже, цілком можливо, що перша успішна цифрова, децентралізована валюта вже народилася?

Нагадаємо, що ви можете зробити пожертву для ТЕКСТІВ через Bitcoin. Наш рахунок: 14TxM3YwVhbpWk5c2Btmetq63hqtvvME46

***
Дивіться інші наші матеріали про Bitcoin за посиланнями, що знаходяться трохи нижче

майбутнє bitcoin гроші

Знак гривні
Знак гривні