Гостинний двір у Києві хочуть накрити великим скляним куполом, в усьому іншому обіцяють зберегти первинний вигляд (ФОТО)

Головна будівля на Контрактовій площі в Києві - Гостиний двір - має стати торговим центром у "вінтажному стилі".

Про це повідомив головний архітектор проекту реконструкції Гостиного двору Андрій Миргородський виданню "Коментарі".

За його словами, його майстерня принципово проти зміни зовнішнього вигляду Гостиного двору: добудовувати поверхи не планується, змінювати фасад так само. При цьому він зазначив, що вони погодилися працювати над проектом після того, як їх запевнили, що будівля після реконструкції поверне свою первісну функцію і стане торговим приміщенням.

Двір буде накритий скляним дахом і в ньому розміститься своєрідна зона відпочинку з кафе та ресторанами. У фойє Гостиного двору, як планується, будуть проходити виставки та інші культурні заходи.

При цьому Миргородський зазначив, що реконструкція будівлі передбачає ряд комплексних заходів: повну зміну інженерного обладнання, систем каналізації та електрифікації, а також системи опалення з винесенням теплопункту.

На проведення таких робіт, за його словами інвестор планує виділити близько 150 млн грн, а закінчити реконструкцію планують за півтора року.

Також Миргородський нагадав, що дана будівля є пам´яткою містобудування, але не пам´яткою архітектури, статус, якої було дано споруді в 1980-ті роки з незрозумілих причин. Після фактичного спорудження будівлі.

26 квітня Київрада видала дозвіл на розробку проекту землеустрою ПАТ «Укрреставрація» на реконструкцію будівлі Гостиного двору на Контрактовій площі, 4 під торгово-офісний центр.

Громадськість одразу виступила на захист доступу до будівлі простим киянам і проводить з того часу безстрокову акцію протесту проти реконструкції.

гостинний двір реконструкція київ будівництво

Знак гривні
Знак гривні