Про секрети генпланів зняли відеофільм

Десятихвилинне відео, у якому розповідається про втаємничення генеральних планів міст розробив Східноукраїнський центр громадських ініціатив.

Відео розповідає про реальні життєві ситуації, в яких може опинитися кожен мешканець міста в зв’язку з ухваленням нового містобудівного документу без активної участі громадськості. Серед таких ситуацій – і конфіскація житла та примусове відселення, і знищення зелених зон, і побудова заводу поруч із місцем проживання.

Герої відеоролику – громадські діячі, архітектори, журналісти та звичайні громадяни, які через призму власного життєвого та професійного досвіду розказують про проблему недоступності генеральних планів міст.

"Цим відео ми хочемо донести ідею: в містах не має людей, яких рано чи пізно не торкнеться проблема втаємничення містобудівної документації. Генплани – це масштабні документи, реалізація яких впливає і на наше здоров’я, і на комфорт та безпеку нашого проживання, і на добробут наших сімей. У фільмі ми закликаємо найбільш активну частину суспільства, представників громадських організацій, брати якнайактивнішу участь у розробці та ухваленні генпланів, а також домагатися їх розсекречення", - стверджують автори проекту.

Згідно інформації від обласних державних адміністрацій та Ради міністрів АР Крим більш ніж в 20 містах України генеральні плани знаходяться на фінальній стадії розробки чи ухвалення. Серед таких міст Київ, Одеса, Сімферополь, Запоріжжя, Житомир, Черкаси, Кривий ріг, Маріуполь та ін.

Генеральний план населеного пункту - це найважливіший документ у сфері містобудування. Він затверджується органами місцевого самоврядування й визначає розвиток міста на найближчі роки.

Згідно інформації від обласних державних адміністрацій та Ради міністрів АР Крим генеральні плани знаходяться на фінальній стадії розробки чи ухвалення у таких містах:

· Київ, Одеса, Запоріжжя;

· Сімферополь, Феодосія, Алушта, Судак, Бахчисарай, Білогірськ, Старий Крим, Щолкіно АР Крим;

· Вінниця, Немирів, Ладижин, Іллінці Вінницької області;

· Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Першотравневськ, Нікополь, Павлоград, Синельнікове, Марганець, Тернівка, Вільногірськ, Жовті Води, Новомосковськ, Орджонікідзе Дніпропетровської області;

· Маріуполь, Краматорськ, Торез, Сніжне, Добропілля, Селідове, Димитров Донецької області;

· Житомир та Бердичів Житомирської області;

· Ужгород та Мукачево Закарпатської області;

· Біла Церква, Березань, Бровари, Буча, Васильків, Ірпінь, Обухів, Переяслав-Хмельницький, Фаcтів, Ржищів, Богуслав, Боярка, Яготин, Сквира, Тараща, Українка Київської області;

· Антрацит Луганської області;

· Кам’янець-Подільський, Староконстянтинів, Дунаївці, Красилів Хмельницької області;

· Черкаси та Сміла Черкаської області.

Читайте також:
Як користуватися генпланом розвитку міста? 5 навчальних відеороликів

відео місто генплан будівництво

Знак гривні
Знак гривні