Кіно на периферію. Молоді режисери повезуть свої фільми по селах

Восени стартує проект "Кіно на периферію". Його мета - показати фільми молодих українських режисерів у найвіддаленіших куточках країни. Учасники планують відвідати зі своїми картинами села, райцентри і містечка. Наявність кінотеатру не обов'язкова. Покази проводитимуть за допомогою проекторів.

"Мені як автору важливо, щоб моє кіно побачили, - розповів автор ідеї, режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук виданню Gazeta.ua. - З осені збираємося зробити перші виїзні. Свій новий фільм "Красну Маланку" в такий спосіб хочу показати людям у селах, райцентрах, кіноклубах великих містах. Це кіно про румунську общину людей села Красна, які зберегли свої традиції. Нам є чого в них повчитися".

До проекту приєдналися також режисери Тарас Ткаченко, Максим Васянович.

"В Україні треба будувати прокатну стратегію. Вона у стані затишшя. Кінотеатри є лише у великих містах. А глядач - по всій Україні. Нехай вони люблять серіали, але хай подивляться ще щось. Якщо в райцентр приїде режисер один раз, наступного разу вони його вже знатимуть. Вже провели у Чернівцях Вечори короткометражного кіно. Там вивели формулу - шукаємо маленький зал, де є стільці, ставимо DVD- програвач, проектор - і показуємо кіно", - зазначив Собчук-Сухолиткий.

Сценарій короткометражного фільму Собчука-Сухолиткого "Борода" торік переміг на "Коронації слова" та конкурсі сценаріїв кінофестивалю "Відкрита Ніч. Дубль 15". 25-хвилинний фільм про самотнього старого чоловіка на прізвисько "Борода" режисер зняв минулого літа.

"Мій фільм "Борода" увійшов у цикл короткометражок "Україно, Goodbye!". Далі його прокатом вже займається "Артхаус Трафік". Знаю, що майбутнє фільму в надійних руках. З "Маланкою" працюємо зараз над монтажем і перекладом. Прем'єра буде в трьох місцях - селі Красна, Чернівці і Київ. Далі будемо дивитися, хто піде на контакт, шукати дистриб'юторів. Це невідома територія для мене. З "Маланкою" ще не знаю перспектив. Вони точно є, але їх треба будувати. "Кіно на периферію" - одна з перспектив, які точно є, які ми в силах зробити самі."

За задумом організаторів проекту, автор фільму надає свої фільми для некомерційного перегляду. Для цього він заповнює анкету за адресою http://www.ex.ua/view/14198289, відсилає на скриньку проекту kinoklubpersona@ukr.net, kinoklubpersona@gmail.com. Автор обирає область, район, села, в які йому хочеться поїхати і показати свої фільми. Покази можуть відбуватися за згоди авторів без їх присутності. Також планують зібрати фільми молодих режисерів у загальну базу і створити матеріально-технічну платформу для показів - зібрати проектори, екрани, звукову апаратуру.

кіно акція

Знак гривні
Знак гривні