Сила мажоритарки: Депутат-регіонал з Тернополя не підтримуватиме мовний законопроект

Один з депутатів ВРУ, член фракції Партії регіонів, Орест Муц однозначно заявив, що не підтримає законопроект про засади мовної політики, який має надати російській мові офіційний статус. Про це він повідомив у листі-зверненні до земляків з Тернопільщини під назвою "Зрадити рідну мову - те саме, що зрадити батька й матір!"

Лист був опублікований однією з місцевих газет. Орест Муц, ймовірно, братиме участь у наступних парламентських виборах, як кандидат-мажоритарник по одному з округів Тернопільщини.

Подаємо деякі уривки цього звернення:
“Внесення на розгляд українського парламенту законопроекту про засади мовної політики, який має надати російській мові офіційний статус, а фактично зробити її другою державною, стало перевіркою для багатьох галицьких політиків на патріотизм та любов до рідного краю.
Моя позиція в цьому питанні була, є і буде принциповою та незмінною. Серед усіх представників фракції Партії регіонів, включаючи й галичан, я єдиний заявив, що не тільки не підтримаю, але й буду голосувати проти цього законопроекту.

...У наш прагматичний час багато чого можна віддати чи продати, але тільки не мову! Нема в світі ціни, яка виправдала б цю зраду.

...Але знаходяться хруні, які готові на таку зраду. Сьогодні слово “хрунь” вживається для характеристики підлої, продажної людини, запроданця. Але не всі знають, що походить воно від історичної особи з Прикарпаття - Микити Хруня, який у ХІХ столітті, будучи депутатом Галицького сейму від українських селян, постійно зраджував своїх виборців на користь польських поміщиків.
І ось тепер жителям Тернопільщини нав’язують різних “благодійників” з Луганська, Запоріжжя, Закарпаття, й навіть Хмельниччини. Розрахунок простий, мовляв, західняки більше за інших люблять гроші, а тому їх легко буде купити. Закликаю земляків своєю принциповою думкою спростувати цю думку.
Адже ті, хто намагається поховати українську мову як єдину державну в Україні не заспокояться. Не вдасться їм протягнути свій законопроект у цьому складі парламенту, намагатимуться зробити те саме в наступному. Для цього їм потрібні будуть додаткові голоси. Тому й закидають на Тернопільщину варягів - тих, кого сподіваються перетворити на хрунів - слухняних та продажних виконавців чужої волі.

...Нині для мене навіть мій опонент, якщо він з Тернопільщини, рідніший за будь-якого варяга. І я вірю, що під час наступних парламентських виборів, в усіх п’яти округах ми виберемо достойних представників з-поміж своїх, в яких будемо впевнені, що вони за жодних обставин не перетворяться на хрунів, а гідно трудитимуться та постійно дбатимуть про рідний край і своїх земляків."

Орест Муц, народний депутат України, голова “Представництва Тернопільщини”
(газета “Вільне життя плюс”, № 40, від 30 травня 2012)

Довідка та коментар
Орест Муц тривалий час був найактивнішим діячем Партії регіонів на Тернопільщині, очолював обласну партійну організацію у період після Помаранчевої революції - час, коли ПР у регіоні була дуже непопулярною. Останнім часом відбувається певне дистанціювання між Муцом та теперішнім крайовим керівництвом Партії регіонів, яке, вочевидь, підтримує та проштовхує до парламенту на цих виборах інших осіб, які часто не мають жодного стосунку до регіону, або ж дуже віддалений, які по суті є першими конкурентами для Ореста Муца, і, власне, яких він і називає “варягами”. Варто також відзначити певне намагання дистанціюватися від Партії регіонів, адже, попри те, що в самому тексті звернення є згадка про належність пана Муца до цієї партії, із заголовку, підпису, фото (та підпису до нього) людині, яка незнайома з діяльністю Ореста Муца, дізнатися про це неможливо. Подібна поведінка - намагання якомога менше згадувати свій зв’язок із ПР - простежується і в діях інших близьких до Партії регіонів кандидатів. Намагання паном Муцом різко протиставити “своїх” та “чужих” дуже нагадує підхід, активно використовуваний на минулих виборах регіоналами у “їхніх” регіонах.

Орест Муц

партія регіонів вибори мова тернопіль

Знак гривні
Знак гривні