В Криму розігнали акцію протесту кримських татар (ВІДЕО)

Кримська міліція затримала учасників акції протесту-голодування, яку 15 травня почали проводити в Сімферополі ветерани Національного руху кримських татар та Виконкому Кримськотатарського Народного Фронту. Правоохоронці пояснили свої дії тим, що учасники голодування відмовилися підкоритися рішенню суду, який заборонив дану акцію.

До голодування його учасники вирішили вдатися з метою привернути увагу влади Україна та міжнародної громадськості до питання про законодавчу реабілітацію репресованого кримськотатарського народу, повідомляє «МФ-Інформ».

На підсумковій конференції Кримськотатарського Народного Фронту 13 травня було прийнято Рішення про проведення голодування. 14 травня, згідно з чинним законодавством України, в органи охорони правопорядку і міськвиконком Сімферополя були направлені відповідні повідомлення про проведення 15 травня мирної акції - голодування в підтримку вимог ветеранів Національного руху про прийняття Закону України «Про відновлення прав і реабілітації репресованого кримськотатарського народу».

Проте, як пише «МФ-Інформ», до моменту початку проведення акції її учасників на площі Леніна зустрів судовий виконавець, який зачитав рішення Окружного адміністративного суду м. Сімферополя про заборону на проведення мирного зібрання та голодування. Після цього міліція, навіть не вручивши організаторам голодування копії виконавчого листа і судового рішення, почала затримувати незадоволених судовим рішенням активістів. Всього було затримано п'ять осіб. Видання повідомляє, що в ході затримання правоохоронці застосовували до них силові прийоми: викручували руки і розбили дорогий мегафон.

Після того, як керівники голодування були ізольовані, співробітники міліції змусили решту згорнути транспаранти з написом «ГОЛОДУВАННЯ» і «Вимагаємо прийняття Закону України «Про відновлення прав і реабілітації репресованого кримськотатарського народу». В результаті цих дій був затриманий ще один учасник голодування.

Усіх затриманих після складання протоколу в Центральному РВВС м. Сімферополя під конвоєм доставили до Адміністративного суду Центрального району. В ході судового розгляду суддя визнав можливим задовольнити клопотання голодувальників про перенесення судового засідання на інший день, щоб затримані на площі змогли надати необхідні для суду документи. Після оголошення дати перенесеного судового засідання, суддя пояснив, що всі можуть бути вільні.

Проте на виході з будівлі суду голодувальників знову затримали і з формулюванням «за опір працівникам правоохоронних органів» доставили в РВВД. Через годину без вони були відпущені. При цьому причину повторного затримання активістів їм не повідомили.

крим акція протест

Знак гривні
Знак гривні