Німецькі пірати активно експериментують з новими формами демократії

Зрештою, це історична традиція - пірати у свій час розробили і впровадили багато процедур, які ми звикли називати демократичними (читайте хоча б у цій дуже цікавій статті про економіку піратів, "невидимий гак" ринку і народження перших демократій)

Німецька Піратська партія наразі на підйомі (як власне дружні їй пірати у багатьох країнах ближче до півночі Європи), і поступово за популярністю обганяє "зелених". Днями вони отримали 8.2% вже в третіх муніципальних виборах, в землі Шлезвіг-Хольштейн. Пірати перемагають через втому від звичних партійних бюрократів. Піратська програма проста - більша "відкритість" влади за допомогою нових технологій.

Одна з найбільш цікавих ідей німецьких "піратів" - це "рухлива демократія" (liquid democracy). Вони бачать її як перехідний стан між прямою та представницькою демократіями(пряма - коли громадянин сам представляє свої інтереси, представницька - коли є обрані у якийсь спосіб представники, як наприклад, депутати у радах). Тобто, замість того, щоб один раз за чотири роки проголосувати за депутата (і практично віддати йому свій голос на цей час), пірати пропонують запровадити можливість кожному виборцю відкликати і передавати свій голос в будь-який момент, за допомогою спеціального програмного забезпечення.

Пірати шукають підтримки безпосередньо на вулицях. Фото: Gordon Welters for The New York Times

Тобто, як вони це ілюструють - "для законів щодо податків, я хочу щоб мене представляла SDP, по захисту довкілля - Зелені, а в питанні нових законів для діяльності університетів - я волів би проголосувати особисто"

Цікаво, що ця ідея - не технологічна утопія. Пірати запровадили прототип подібної системи через інтернет для членів своєї партії, і збираються зробити цю платформу доступною для використання їх виборцями, у трьох регіонах, у законодавчі органи яких вони вже пройшли.

Ми продовжимо слідкувати за цією темою - не виключено, що у нас на очах народжується нова форма демократії. Розробка ідеології платформи відбувається відкрито, на партійному вікі

технології політика пірати демократія інтернет

Знак гривні
Знак гривні