Президент Чехії відмовився від візиту до України через Тимошенко

Слідом за президентами Німеччини, Австрії та Словенії в Україну відмовився їхати президент Чехії Вацлав Клаус. І все через те, як українська пенітенціарна система обходиться з екс-прем’єром Юлією Тимошенко.

Президент Чехії Вацлав Клаус скасував свою участь у саміті президентів країн Центральної Європи, який має відбутися в середині травня в Криму, повідомляє Радіо свобода.

Речник президента Чехії заявив, що рішення пов’язане зі справою екс-прем’єра Юлії Тимошенко.

Раніше стало відомо, що на кримський саміт не приїдуть президенти Німеччини, Австрії та Словенії.

Крім того, міністр довкілля Німеччини Норберт Реттґен заявив німецькому виданню Bild, що "диктатурі" в Україні не треба дати змоги здобути підтримку свого іміджу завдяки червневому чемпіонатові Євро-2012.

За його словами, "візити президентів чи прем’єр-міністрів (до України) мали б бути виключені за нинішніх обставин".

Міністр також закликав владу України "негайно звільнити" Тимошенко.
Слова Реттґена підтвердила в неділю його речниця Юліка Лендвай агентству Associated Press.

Як пише агентство, це, як виглядає, перший прямий заклик європейського урядовця рівня міністра бойкотувати українську частину чемпіонату Європи з футболу.

У п’ятницю, 27 квітня, міністр внутрішніх справ Німеччини Ганс-Петер Фрідріх заявив в інтерв’ю цьому агентству, що за нинішніх обставин бойкот матчів чемпіонату в Україні чільними урядовцями цілком можливий, але не став прямо закликати до цього.

Міністр довкілля в Німеччині не має слова в визначенні зовнішньої політики, але Норберт Реттґен є союзником канцлера Анґели Меркель, яка сама критично оцінює ставлення Києва до справи Тимошенко.

Тим часом інше німецьке видання Der Spiegel повідомило, що Меркель розмірковує над політичним бойкотом Євро-2012 в Україні, якщо до початку чемпіонату не буде звільнено Тимошенко.

"Якщо опозиційного політика Юлію Тимошенко, яка перебуває за гратами, не звільнять до початку Євро-2012, Меркель рекомендуватиме міністрам свого уряду не їхати на матчі в Україну", - зазначає видання.

МЗС України припустило, що бойкот з боку німців може бути пов’язаний з їхнім бажанням відібрати в України право на проведення Євро-2012.

Президент Чехії Вацлав Клаус

німеччина тимошенко чехія євро

Знак гривні
Знак гривні