Справи опозиції: екс-міністра Іващенка посадили, екс-губернатора Авакова відпустили

Долі одразу двох функціонерів минулої влади вирішували сьогодні, 12 квітня, суди в Україні та Італії.

Так, нарешті сьогодні Печерський районний суд Києва зачитав вирок колишньому тимчасово виконуючому обов’язки міністра оборони України Валерію Іващенку. Його засудили до п'яти років позбавлення волі з забороною на три роки виконувати організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції в органах державної влади. Іващенко також позбавили 2-го рангу держслужбовця.

При цьому суд не задовольнив цивільний позов щодо стягнення з Іващенка збитків, залишивши його без розгляду і таким чином знявши арешт з його майна.

Валерій Іващенко.

Послухавши вирок, Іващенко зазначив, що впевнений в тому, що цей вирок буде скасовано. Він нагадав, що головуючий суддя Сергій Вовк сам "перебував на гачку кримінальної справи", повідомляє Gazeta.ua.

Іващенко вважає свій вирок замовним: "Я не мав жодних ілюзій з приводу вироку. Ці особи, які причетні до фабрикації вироку, будуть покарані".

Термін відбування покарання починається з 21 серпня 2010 року, коли Іващенко був заарештований і відправлений до Лук'янівського СІЗО.

Арсен Аваков

А от суд Італії відпустив екс-губернатора Харківщини Арсена Авакова з-під варти. Про це з трибуни повідомив лідер фракції БЮТ Андрій Кожем'якін. "Тридцять хвилин тому в Італії був звільнений наш колега , керівник харківської парторганізації Арсен Аваков", - цитує Кожем'якіна "Українська правда".

26 січня прокуратурою Харківської області проти Авакова було порушено кримінальну справу за перевищення влади. Його звинувачують в незаконному зміненні цільового використання та передачі у власність 55 га державних земель. 31 січня його було оголошено до міжнародного розшуку через Інтерпол, після чого екс-чиновника затримали в Італії. Україна вимагала його негайної екстрадиції.

суд опозиція

Знак гривні
Знак гривні