На місце Клюєва президент призначив Хорошковського. Скоро здадуть трубу?

За цю посаду конкурували Ахметов і син Януковича, котрі, по чутках намагалися, пропихнути свою людину. Проте у бійці виграла група Львочкін-Фірташ-Бойко, до якої зараховують і Хорошковського. Це призначення ймовірно матиме декілька наслідків:

1. Хорошковський стає кандидатом №1 на зміну премєра Азарова. А далі і претендентом на заміну Януковича, який стрімко втрачає рейтинг.

2. Входить у активну стадію процес підготовки до здачі «труби». Переговори про допуск «Газпрому» до української ГТС тривають давно, їх веде міністр палива та енергетики, давній партнер «Газпрому» Юрій Бойко ,і за свідченнями джерел ТЕКСТІВ, інші варіанти отримати знижку на газ, ніж "пустити Газпром "в трубу", не розглядаються. Джерела свідчать, що у підкилимній боротьбі Клюєв перешкоджав планам Бойка і Газпрому. Тому призначення Хорошковського на його місце може розглядатися як підготовка до широкомасштабних угод по «трубі». Втім, це тільки припущення.

3. Янукович свідомо згортає євроінтеграційні процеси. Про це сьогодні заявив прем’єр Польщі Туск, але без прив’язки до вчорашнього призначення. На фоні інших в уряді Азарова, навіть одіозний Клюєв виглядав «євроінтегратором» і досягнув у справі зближення з ЄС певних успіхів. Технічні переговори що зони вільної торгівлі з ЄС завершилися. На заваді ратифікації став арешт Тимошенко. Підготовку документів про Асоціацію між Україною та ЄС теж курував Клюєв. Зрештою це відповідало його бізнес-інтересам, який давно веде бізнес через Австрію. Після відставки Клюєва ряд європейських чиновників висловив занепокоєння тим, чи збережеться робоча атмосфера, яку вдалося створити Клюєву.

Натомість Хорошковський відомий західним політикам як людина, котра задіяна у політичних репресіях, зокрема порушувала нову справу проти вже засудженої Тимошенко. На фоні вимог ЄС випустити заарештованих політиків підвищення людини, котра має стосунок до репресій, виглядає як плювок. До того ж нинішній перший віце-премєр повернувся в українські чиновники з посади керівника найбільшого російського сталеварного холдингу "Євраз Груп". Канал "Інтер", яким володіє Хорошковський завжди був російськоорієнтованим, як у новинах, так і у підборі фільмів.

Зрештою, все це лише здогадки. Цілком можливо, що Янукович, роблячи нові призначення керується зовсім іншими мотивами, наприклад, своїм гарним чи поганим настроєм, або вдало нашептаною пліткою. Зрештою, нинішнє кар'єрне зростання Хорошковського відбувалося стрімко, але хаотично. Протягом місяця двічі змінювати міністра фінасів не є ознакою продуманої кадрової політики.

клюєв уряд хорошковський

Знак гривні
Знак гривні