Іран блокує Інтернет, інтернет-активісти пропонують вихід із ситуації

Країна ісламської революції, що перемогла заборонила своїм громадянам шифрувати данні та закрила доступ до таких сервісів як Google та Yahoo! Автори системи Тор, яка ось уже декілька років допомагає обійти цензуру в Інтернеті, пропонують замаскувати шифрований трафік під невинний перегляд розважальних сайтів або під чат-сесію.

Ендрю Леман, виконавчий директор проекту Тор, говорить що головна ідея, це "замаскувати ваш Ферарі, начепивши на нього зверху кузов від старої Тойоти". Під виглядом пакетів протоколу ХМРР (jabber, icq, інші месенджери) будуть насправді передаватися пакети з даними, захищеними за допомогою протоколу SSL - важливо, щоб іранські спецслужби не змогли зрозуміти, що дана сесія - зашифрована.

Для цього вже розроблена альфа-версія програмового забезпечення під назвою obfsproxy, яка повинна емулювати протокол XMPP настільки переконливо, що навіть найбільш просунутий аналіз пакетів з даними (так звана "глибока інспекція даних" - deep packet inspection ) не міг би визначити щось підозріле.

інтернет свобода цензура

Знак гривні
Знак гривні