В Ірані підірвали вченого-ядерника

На півночі столиці Ірану м. Тегерану в середу, 11 січня, був убитий професор фізики Тегеранського технічного університету, вчений-ядерник Мостафа Ахмаді Рошан (Mostafa Ahmadi Roshan). Він підірвався на бомбі, закладеної під його автомобіль невідомим чоловіком на мотоциклі.

32-річний Ахмаді Рошан спеціалізувався на нафтовій промисловості і керував відділом у ядерному центрі в Натанзі (Natanz), де розташований завод по збагаченню урану.

У результаті теракту постраждали також двоє місцевих жителів, які опинилися недалеко від місця події. Цю інформацію підтвердив заступник губернатора Тегерана Сафар Алі Братлу (Safar Ali Bratloo), повідомляє Agence France-Presse з посиланням на агентство ILNA. Тим часом Reuters передає, що, за даними свідків, жертвами теракту стали дві людини.

Як повідомляє Fars, заступник губернатора Тегерану звинуватив у теракті Ізраїль, який, за словами чиновника, провокує озброєний конфлікт і намагається зірвати парламентські вибори в Ірані, намічені на березень.

Вбивство відбулося в день другої річниці теракту, в результаті якого 11 січня 2010 загинув інший іранський фізик-ядерник Маджид Шахріарі (Majid Shahriari). Тоді ж було скоєно замах на ще одного вченого-ядерника Ферейдун Аббасі (Fereydoon Abbasi). Він отримав поранення, але вижив. В обох випадках невідомі на мотоциклах закріплювали вибухові пристрої на машинах, в яких знаходилися вчені. Також у січні 2010 року стався замах на третього вченого Алі Мохаммаді (Ali Mohammadi). Біля його машини вибухнув замінований мотоцикл.

іслам іран тероризм атом

Знак гривні
Знак гривні