Зв'язок зі станцією Фобос-Грунт встановлено з останньої спроби?

Одна з наземних радіостанцій Європейського космічного агентства (ESA) вийшла на зв'язок з "Фобос-Грунт". За даними мікроблога ESA, на зв'язок вдалося вийти станції, розташованій в Австралії.

"Поки ми можемо сказати про те, що одна із станцій вийшла на зв'язок. Але це поки самий початок процесу, телеметрії поки не отримано, і ми працюємо в тісному контакті з нашими російськими колегами", - наводить агентство слова представника. Раніше з'являлася інформація, що в ніч на середу, 23 листопада, європейські станції стеження, розташовані в тому числі і в Австралії і Південній Америці, останній раз спробують вийти на зв'язок з апаратом.

Днем раніше заступник голови Роскосмосу Віталій Давидов заявив, що шансів врятувати "Фобос-Грунт" практично немає. Він зазначив, що зв'язок з апаратом не встановлено, телеметрії з нього отримати не вдалося, а відправляти апарат до Марсу вже пізно. Раніше з'являлася інформація про те, що польотне вікно до Червоної планеті буде відкрито до початку грудня. Про це, зокрема, заявляв глава Роскосмосу Володимир Поповкін.

"Фобос-Грунт" вирушив у космос на борту виробленої в Україні ракети-носія "Зеніт" 9 листопада 2011 року. Станція успішно від'єдналася від носія, проте, з нез'ясованих причин, не спрацювали маршові двигуни. В результаті апарат залишився на навколоземній орбіті. За деякими даними, у разі подальшого перебування на даній орбіті апарат згорить в атмосфері в період з кінця грудня до початку березня - точніше фахівці наразі сказати не можуть.

Дані про поточний стан космічного апарату різняться - так, наприклад, Поповкін говорив, що зв'язок з "Фобос-Грунт" встановлено, проте, обмін інформацією утруднений через те, що в зоні видимості апарат перебуває кілька хвилин (орбітальний період станції становить 90 хвилин ). Разом з тим неназвані джерела в космічній галузі з самого початку стверджували, що зв'язок з апаратом встановити так і не вдалося.

Планувалося, що "Фобос-Грунт" опуститься на марсіанський супутник Фобос, збере кілька зразків (кілька сотень грамів) і відправить їх для вивчення на Землю. Разом зі станцією до Марса повинен був летіти китайський супутник "Інхо-1". На підльоті до Фобоса він повинен був від'єднатися від автоматичної станції і вийти на орбіту Червоної планети. Завданням супутника повинно було стати вивчення атмосфери Марса.

наука космонавтика росія

Знак гривні
Знак гривні