На АЕС Фукушима-1 відбувалася неконтрольована ланцюгова реакція?

Тетсуо Матсуі з університету Токіо, стверджує, що на пошкодженому вибухом реакторі №2 та в басейні з відпрацьованим паливом на реакторі №4 якись час в березні відбувалася неконтрольована ланцюгова реакція.

Його робота з'явилася учора і вже стала сенсацією - якщо дані замірів кількості ізотопів проінтерпретовані ним правильно, це дає на сьогодні найбільш грунтовну спробу зазирнути всередину того, що відбувалося у реакторах.

Метод Матсуі заснований на тому, що в працюючому реакторі постійно виробляється два продукта розпаду - радіоактивні цезій-137 та йод-131, і співвідношення їх кількості зберігається на постійному рівні.

Найвищі точки на графіку - сірим кольором - аномально велике співвідношення йоду до цезію поруч з реактором №2

Водночас, якщо реактор зупинено і реакція не йде, йоду-131 за декілька днів стає значно менше, і відношення між кількістю йоду та цезію стрімко зменшується (справа у тому, що період напіврозпаду йод-131 - 8 днів, а цезію-137 - більше 30 років). У даних з першого та третього реакторів співвідношення йоду до цезію дісйно зменшувалося, водночас у ямі з відпрацьованорю водою поруч з реактором №2 та в басейні для палива на реакторів №4 були зафіксовані значно вище показники кількості йоду по відношенню до цезія у проміжку між 10 та 15 днями 20 та 46 днями пізніше після цунамі і зупинки реакторів, що говорить про те, що десь поруч з цими місцями могла відбуватися неконтрольована ланцюгова реакція (можливо у розплавленорму паливі в котлі реактора, або серед пошкоджених паливних збірок в басейні реактора №4).

( Згідно нашої інфографіки, 21 березня було зафіксовано стрімке зростання радіації )

фукушима наука аварія фізика аес

Знак гривні
Знак гривні