Грецькі ЗМІ: згідно Wikileaks, РПЦ хоче третій Рим у Москві

Грецькі інтернет-ресурси опублікували витік американського дипломатичного листування – присвяченого відносинам Константинопольського Патріархату і РПЦ.

Основний висновок телеграм – Вселенський Патріархат всерйоз стурбований "імперіалістичними амбіціями Москви" та її можливостями щодо впливу на турецький уряд.

Зокрема, в листуванні згадується, що ще в 2006 р., в ході зустрічі прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана і міністра закордонних справ Греції Дори Бакоянні, главою турецького уряду була згадана позиція Москви з цього питання.

У 2008 р., після невдалих переговорів між Константинопольським і Московським Патріархатами про призначення російських священиків у будинкові храми при російських диппредставництвах у Туреччині, Вселенський Патріарх Варфоломій висловив стурбованість імперіалістичними і експансіоністськими домаганнями Росії.

За словами оглядача, у Вселенському Патріархаті серйозно розглядають можливість існування в Москві планів з перенесення (за допомогою турецького уряду) реального управління Вселенським Патріархатом у російську столицю і створення, таким чином, у Москві так званого "Третього Риму".

Уряд Туреччини, зі свого боку, також може бути зацікавлений у цьому проекті, оскільки впродовж багатьох років перешкоджає нормальному функціонуванню Вселенського Патріархату на території турецької держави.

Міні-розслідування від ТЕКСТИ.org.ua:
Наведена (дуже цікава) новина має не менш цікаве підгрунтя - як вона з'явилася в нашому інформпросторі. Більшість видань України та Росії, що спеціалізуються на цій тематиці, повідомили її в останні дні.

При цьому вони посилалися на ось цей допис у блозі, датований 20 квітня. Однак наведені в дописі номери телеграм відсутні на сайті Wikileaks, плюс одна з назв явно написана з помилкою (ANKAPA замість ANKARA)

Нам вдалося знайти першоджерело у грецькій пресі (від 17 квітня), тут переклад англійською. З першоджерела ми підтвердили коректні назви телеграм - це телеграми 06ANKARA2597 і 08ISTANBUL595, однак вони відсутні у відкритому архіві Wikileaks.

Залишається припустити, що грецьке першоджерело має доступ до повного архіву Wikileaks (або вся ця історія - інформаційна провокація, що менш ймовірно)

турція патріарх росія греція православ'я

Знак гривні
Знак гривні