Інтернет 21-сторіччя у дії: ріал-тайм карта радіаційного фону Японії, створена десятками добровольців

Якщо ви не чули, що таке "інтернет речей" (Internet of things), або вам важко зрозуміти, навіщо він потрібен, моніторинг ситуації в Японії допоможе дізнатися про його ідею.

Головною складовою інтернету речей є автономні пристрої, які мають інтернет-адресу та періодично публікують дані про себе онлайн, як правило у вигляді спеціально-форматованого потоку (RSS, Atom, інший XML-стандарт ).

Пристрої можуть бути будь-чим - "розумні" кавоварки, автомобілі, різноманітні датчики, які вимірюють показники середовища, або навіть ваші панчохи (шкарпетки), які можуть передати свої координати на запит Google.

Один з найбільш просунутих онлайн-сервісів, який займається збиранням таких потоків даних від різномантіних джерел - сайт Pachube, колекція якого вже досягає десятків тисяч стрічок від подібного штибу датчиків.

Після землетрусу і цунамі в Японії, Pachube попросив своїх відвідувачів про допомогу для того, щоб зібрати стрічки з даними від датчиків Гейгера, під"єднаних до мережі. Або за можливості, під"єднати до інтернету свій датчик.

Робота почалась в кінці минулого тижня, а вже станом на вівторок на Pachube є потік даних від більше ніж 100 приладів, розташованих в Японії, які кожних 10 хвилин оновлюють інормацію про рівень радіації. (Це все одно, що повідомляти, наприклад, через твітер інформацію про порушення на виборах, коли у ролі датчиків виступають люди, а аналогом рівня радіації є порушення на виборчих дільницях)

А тут знаходиться карта Google, на якій позначені місця датчиків з цього потоку, і їх покази. Подібної оперативності та повноти картини по радіаційному фону Японії навряд чи мають навіть державні японські служби - чудова ілюстрація, наскільки фантастичні речі можна робити зараз, якщо маєш однодумців, дешеву електроніку та інтернет.

ТЕКСТИ.org.ua

фукушима японія аварія spimes радіація

Знак гривні
Знак гривні