Фукушима-1, поточний стан справ. Інформація від першоджерела (оновлено 20:18)

ТЕКСТи знайшли стрічку новин Tokyo Electric Power COmpany (TEPKO), компанії що керує станцією Фукушима Даїічі (або Фукушима-1) та Фукушима Даіні (Фукушима-2). Нарешті ми маємо зрозумілий опис поточної ситуації на атомних станціях.

Оновлено: 20:14 станом на 15-00 токійського часу (12 годин тому) сайт компанії повідомив наступну тривожну інформацію, тепер щодо реактора №3:

Taking account of the situation that the water level within the pressure
vessel did not rise for a long time and the radiation dose is increasing,
we cannot exclude the possibility that the same situation occurred at Unit
1 on Mar 12 will occur. We are considering the countermeasure to prevent
that.
(Переклад: Беручи до уваги, що рівень води в реакторі за довгий час (з моменту початку закачування морської води в 9:20 ранку - ред) підвищити не вдалося, а рівень радіації збільшується, ми не виключаємо що може статися ситуація, така ж сама як трапилася на реакторі №1 12 березня (іншими словами, вони не виключають новий вибух, тепер вже на реакторі №3 )

Фукушима-1

Реактор № 1, (де вчора відбувся вибух)
- Реактор зупинений, на цей момент для відводу залишкового тепла в нього за допомогою пожежних помп закачують морську воду і борну кислоту (яка затримує нейтрони). (такий метод, серед іншого, означає що цей реактор зупиняють назавжди)

Воду з бором закачують безпосередньо у сам реактор (всередину оцього парового котла, де в нормальному режимі виробляється пара, там де елементи з паливом), процедуру розпочали вчора в 20:20 за токійським часом. Декілька наступних днів покажуть, наскільки вдалим було рішення японських фахівців.

Реактор №3
- Реактор зупинений, зараз в нього також за допомогою пожежних помп закачують морську воду і борну кислоту (почали в 9:20 сьогодні зранку)

Всі інші реактори під контролем, на них працюють штатні системи охолодження з резервним живленням, однак для зменшення тиску японці вже декілька разів випускали пару (з відносно невеликим рівнем радіоактивності) у відкриту атмосферу.

Фукушима-2

Зупинено чотири реактори. Їх остаточне охолодження відбувається в штатному режимі.

У зв'язку з зупинкою реакторів без електрики залишається близько 300 тис осель.

Нагадаємо, детальне роз'яснення, про тип реакторів і можливі сценарії розвитку подій ми давали учора.

Так виглядає у розрізі реактор з того ж покоління, що Марк-1, і захисні оболонки навколо нього

японія аварія фукушима

Знак гривні
Знак гривні