Міністр іноземних справ Франції пропонувала туніському диктатору Бен-Алі поліцейський спецназ та газ для розгону демонстрантів

В неділю, міжнародний держсекретар Франції (міністр іноземних справ) Мішель Алліот-Марі, що перебувала на посаді з 2007 року, була змушена подати у відставку у зв'язку з скандалом, пов'язаним із подіями в Тунісі.

У своїй заяві Алліот-Марі написала, у дещо пихатому стилі "хоч і не вважаю, що не впоралася із своїми обов'язками, однак не хочу щоб моє ім'я використовували на шкоду міжнародній політиці Франції"

За красивими словами криються негарні факти: Мішель Алліот-Марі перебувала у настільки дружніх стосунках з екс-президентом Бен Алі, що минуле різдво провела в Тунісі у нього в гостях, разом з сім'єю - якраз коли починалася "жасмінова революція".

Більше того, публіці стали відомі факти, що Алліот-Марі, разом з наближеним до Бен Алі туніським бізнесменом, спільно володіють часткою серйозного бізнесу в цій африканській країні, і що вона регулярно літала в Туніс приватними рейсами, організованими цим бізнесменом.

Крім того, під час критичних для долі Бен Алі днів в січні цього року, мінстр іноземних справ Франції запропонувала своєму другу послуги французського поліцейського спецназу та сльозоточивий газ для ефективного розгону цих набридливих демонстрацій.

Після того як факти стали відомими, піднявся великий скандал, що продовжувався більше місяця. Однак лише вчора Алліот-Марі подала у відставку - за повідомленнями з Франції, лише через неофіційну вимогу президента Саркозі, рейтинг якого під час цього скандалу почав провалюватися вниз (Алліот-Марі - давня соратниця Саркозі).

Варто зазначити, що згідно витоків Вікілікс на цю тему, політика команди Саркозі по відношенню до країн Магрибу відрізнялася ігноруванням порушень прав людини з боку "партнерів Франції по безпеці": Єгипту, Тунісу, Лівії, Марокко та інших.

Також, Саркозі поставив вимогу перед своїми міністрами відтепер не їздити на відпочинок у країни Магрібу, тому що все це стало нагадувати поганий анекдот - прем'єр-міністр Франції з жінкою і п'ятьма дітьми відпочивав на курортах Єгипту, коли там скидали Мубарака, а власне Саркозі був на канікулах в гостях у короля Марокко Хасана, де якраз починалися акції протесту.

Наостанок варто зазначити, що новим міністром іноземних справ призначено Алана Юппе, який у свій час за махінації з фінансуванням партії отримав відстрочений тюремний вирок (нарешті Януковичу буде з ким нормально поговорити на офіційних зустрічах).

туніс франція вікілікс

Знак гривні
Знак гривні