Лівія: Бенгаз захопили повстанці, у Тріполі йдуть бої, вожді місцевих племен закликають Кадафі піти

Акції протесту в Лівії переросли у криваві сутички. Друге за значимістю місто в країні контролюється повстанцями, які захопили важке озброєння. Хвилювання перекинулися на столицю Тріполі, звідки, за неперевіреними даними, також стали відступати війська. Син Муамара Каддафі Сейф аль-Іслам напередодні обіцяв боротися з «розбійниками» «до останньої людини».

Оновлено: найкращий інформаційний супровід подій проводить Гардіан: http://www.guardian.co.uk/world/blog/2011/feb/21/arab-and-middle-east-protests-middleeast

У ніч на понеділок у Тріполі вперше пролунав звук автоматних черг. По всьому Тріполі в неділю прокотилася хвиля заворушень, відновлена з новою силою вранці наступного дня.

Повсталі підпалили головне урядову будівлю Лівії, так званий «Палац народу», де засідає Загальний народний конгрес. Вогонь намагаються загасити пожежні команди, передає Reuters з місця подій. Одночасно нападу піддалася штаб-квартира держтелеканалу Al Jamahiriya-2, державна радіостанція, будівля нацрозвідки і кілька поліцейських дільниць.

Вночі та вранці люті зіткнення відбулися в столичних робітничих кварталах Гурджі, передає AFP з посиланням на свідків подій. Очевидці повідомляють, що збройні противники режиму Муамара Каддафі взяли під контроль як мінімум чотири райони столиці. Зібравшись увечері на Зеленій площі, вони спробували висунутися на штурм один з палаців диктатора, але були розігнані поліцією, яка застосувала сльозогінний газ. «Газ скрізь, навіть у будинках», - повідомив з місця подій колишній лівійський співробітник Reuters. Вранці в понеділок об'єктом атаки стала штаб квартира державного телебачення і будівлі держустанов, повідомляє AFP.

Поки незадоволені режимом Каддафі вступали в перші сутички з армією і поліцією в столиці, у другому місті країни - Бенгазі - влада фактично перейшла в руки повсталих.
З будівлі міського суду, перед яким 17 лютого сталися перші сутички, спущений зелений прапор Народної Джамахірії. Замість нього повсталі вивісили червоно-чорно-зелений прапор із зіркою і півмісяцем, скасоване після повалення монархії в 1969 році.

«Більшість міст заповнені протестуючими. Всі сили безпеки здалися або перейшли на бік протестувальників, єдине місто, (який залишився під контролем влади), - Тріполі, і тут було багато зіткнень вчора ввечері », - розповів британському телеканалу Sky News опозиційний активіст Халіл Сувелхі, який перебуває зараз у столиці.

За інформацією телеканалу Al Jazeera, головне шосе, що з'єднує західну і східну частини Лівії, Тріполітанію і Кіренаїку, як мінімум протягом 600 км контролюється повстанцями. Є дані, що армія і поліція в Кіренаїці в масовому порядку переходить на бік повстанців.

Солдат-дезертирів числом близько 150, захоплених вірним уряду військами, чекає розстріл, стверджують джерела Reuters.

Поліцейські ділянки спалені і розгромлені, арсенали захоплені, їх вміст роздано народним ополченцям.

Палац Каддафі в Бенгазі, що охороняється вірними лідерові Лівійської революції частинами, намагалися взяти штурмом, виламавши ворота за допомогою бульдозера. Солдати відповіли танковим і артилерійським вогнем. Обороною урядових позицій в Бенгазі зайняті двоє синів Каддафі, Хаміс і Сааді, а також глава лівійської розвідки Абдулла Санусі.

Як стверджують повсталі, не покладаючись на вірність власних військ, режим закликав на допомогу найманців з країн Чорної Африки, у тому числі Чаду і Зімбабве. Підтверджень тому не немає, хоча опозиціонери і пред'являють фотографії нібито захопленого в бою іноземця.

Рахунок вбитих йде на сотні. За даними Human Rights Watch на кінець неділі, загинули 223 людини, але очевидці стверджують, що загальне число жертв заворушень вже перевищило 500 осіб.

Від Каддафі почали йти соратники. Вождь найбільшого лівійського племені аль-зувайя Шаліх Фарадж аль-зували пригрозив в ефірі Al Jazeera перекрити нафтопроводи, що проходять по території Кіренаїки, якщо протягом доби влада не припинить побоїще опозиціонерів. Вождь племені аль-варфалла, котре мешкає на південь від Тріполі, Акрам аль-Варфаллі оголосив, що Каддафі більше не є «братом» його одноплемінників, і закликав диктатора покинути країну.

Оголосив про «приєднання до революції» посол Лівії в Лізі арабських держав Абдельмонейм аль-Хоні, який повідомив, що послав у Тріполі депешу про відставку «у знак протесту проти актів репресій і насильства щодо демонстрантів».

Покинув свій пост посол Лівії в Китаї Хусейн Садок аль-Мусраті, який закликав армію припинити насильство, а весь дипломатичний корпус піти у відставку. Його прикладу послідував посол в Індії Алі аль-Ессауі. Зі слів аль-Мусраті стало відомо, що Каддафі покинув Лівію і відправився до Латинської Америки, імовірно до Венесуели. Ця інформація, спочатку сприйнята емігрантськими лідерами лівійської опозиції як блеф, згодом була спростована.

Проте достовірної інформації про події мало. Влада перекрили доступ в інтернет, вирубали стільниковий зв'язок і обмежили трансляцію супутникових телеканалів. Іноземні журналісти в Східну Лівію потрапити практично не можуть, покладаючись у своїх репортажах на слова своїх джерел.

Син диктатора і його ймовірний наступник Сейф аль-Іслам Каддафі виступив в ніч на понеділок зі зверненням до нації. Відмовившись від телесуфлера і перейшовши на лівійський діалект арабської мови, він настрашив лівійців перспективою хаосу і громадянської війни, пообіцявши, що армія буде битися за його батька «до останньої людини».

З його виступу стало ясно, що режим Каддафі перебуває в патовій ситуації. «На даний момент танками в Бенгазі керують цивільні», - оголосив він, визнавши провал проурядових сил стримати сплеск народного невдоволення. «Наш дух міцний, і вождь Муамар Каддафі веде бій в Тріполі, і всі ми стоїмо за ним, і за ним стоїть лівійська армія», - оголосив Каддафі-молодший.

Вся мова Сейфа аль-Іслама Каддафі була побудована на суміші відвертих погроз, патріотичних закликів і ксенофобських випадів, що апелюють до колоніального минулого Лівії. «Ми не залишимо Лівію італійцям і турків», - погрожував пальцем син лівійського вождя. Учасників повстання він вважає «ісламістами», «наркоманами», «розбійниками», що діють за вказівкою «іноземних сил», які здійснюють свої злодіяння, списуючи через мікроблоги і соціальні мережі, такі як Twitter і Facebook. Усі їхні дії покриваються підступними іноземними ЗМІ, телеканалами Al Jazeera, Al Arabiya і британської «Бі-бі-сі», пояснив ситуацію Сейф аль-Іслам Каддафі.

Повсталі «розбійники» хочуть перетворити Лівію в ісламський емірат, вважає Каддафі-молодший.

Секретар Вищого народного комітету, фактично прем'єр-міністр аль-Багдаді Алі аль-Махмуді зібрав того ж вечора у себе європейських послів, оголосивши, що у повсталих «є точний руйнівний терористичний план з перетворенню Лівії в базу для терористів», повідомляє телеканал Al Arabiya.

У той же час режим показує свою готовність до поступок. Каддафі-молодший пообіцяв «на наступний же день" почати реформи, запропонувавши, якщо буде потрібно, створити «новий прапор, новий гімн і нову джамахірію».

Якщо повстанці не погодяться з цим, країну чекає громадянська війна, вважає він. «Лівія стоїть на роздоріжжі. Якщо ми не погодимося сьогодні на реформи, ми будемо оплакувати НЕ 84 людини, а тисячі смертей, ріки крові потечуть по всій Лівії », - сказав Сейф аль-Іслам Каддафі. Його мова проектувалася на саморобний екран на одній з площ Тріполі-які слухали зустріли Каддафі-молодшого піднятими вгору черевиками, що є найбільшим образою в ісламській культурі.

Міжнародне співтовариство спостерігає за подіями в Лівії з помітною розгубленістю, одностайно погоджуючись лише з необхідністю припинити насильство по відношенню до мирних громадян.

Рецептів по виходу з кризи не в змозі запропонувати ні США, ні Євросоюз.

Італійський міністр закордонних справ Франко Фраттіні заговорив про «план Маршалла» для арабських країн, заявивши, що ЄС повинен "підтримувати мирний перехідний процес повсюдно на Близькому Сході, але не вставати в менторську позу». Вашингтон «буде аналізувати» сказане Сейфом аль-Ісламом Каддафі на предмет того, «які перспективи вона несе в плані змістовних реформ», заявив телеканалу CNN джерело в американській адміністрації.

Читати повністю: http://www.gazeta.ru/politics/2011/02/21_a_3532109.shtml

Все почалося з маніфестрації 200 людей в Бенгазі

лівія протести

Знак гривні
Знак гривні