В Україні — ухилянт від податків, у Польщі — платник ПДВ. Порівняння чека ресторану того самого власника
Економіст Юрій Гайдай на своїй сторінці у соцмережах опублікував два чеки ресторанів мережі Gaga — один з України, другий — з Польщі, які наочно демонструють різницю у підході до сплати податків.

"Ліворуч — "чек" одного з київських ресторанів бюджетної мережі Gaga. Просто папірець з назвою ФОПа, оплата — переказом на картку. Я думав такого вже давно немає принаймні у столичній HoReCa (сфера громадського харчування та готельного бізнесу — Ред.).
Данило Гетманцев навіть випустив відео, де свариться на керівництво київської ДПС, в якої на очах це все відбувається. І розповідає (дуже спрощено), як працює тінь у ресторанах. Власне, звідти цей чек. Тільки Данило Олександрович не розповідає "чому".
І тут найпрекрасніше.
Праворуч — чек ресторану Gaga тих же власників у Польщі. Що ми бачимо? Це не папірець, це фіскальний чек з ПДВ. 8% на страви, 23% - алкоголь.
Той самий власник. В Україні — відморожений ухилянт від податків, з множенням ФОПів та переказами на картку. В Польщі — доброчесний пан підприємець, платник ПДВ", — пише Гайдай.
Економіст пояснює, що у Польщі принципово інша податкова система — там немає спрощеної системи оподаткування. Натомість є диференційовані (за видами діяльності) ставки оподаткування доходу. Для ресторанів — 3%.
"І з 2022 — ніяких смішних фіксованих сум податків, не прив'язаних до обороту. Ліміти — кратно вищі ніж в Україні. Чому? Бо коли ти наторговуєш понад 2 млн євро, ти сам прагнеш перейти на загальну систему, бо 3% (чи 5, 10 і т.д. для інших видів діяльності) для тебе вже забагато, ти прагнутимеш зменшувати оподатковувану базу на видатки", — зазначає Гайдай.
Також він вказує, що в Польщі обов'язковий ПДВ (з порогу обороту ~2.2 млн грн на рік, тобто практично для будь-якого бізнесу більше за мікро). І диференційовані ставки ПДВ. На чеку видно 8% — це ресторанна ставка на страви, і 23% — на алкоголь.
"Коли у тебе 8% ПДВ — ти не влітаєш на 20% від обороту, якщо малий вхідний податковий кредит. А з іншого боку 5% ПДВ на базові продукти харчування демотивують тебе робити трюки з торгівлею продуктами через ресторан (як робили б у нас, якщо ставку ПДВ знизити лише для ресторанів та кафе)", — пояснює економіст.
Юрій Гайдай наголошує, що без реформи системи оподаткування в Україні нічого не буде.
"Можна далі тягнути кота за яйця, робити красиві презентації, проводити форуми детінізації, грозити кулаком одне одному в любовному квадраті ВРУ — Мінфін — ДПС — БЕБ.
Але потрібна проста і зрозуміла реформа, а не оце от все бурхливе винаходження велосипедів", — підсумовує економіст.