Скандал зі знищенням історичної спадщини Львова. Апеляційний суд скасував історико-архітектурний опорний план міста

Шостий апеляційний суд Києва скасував історико-архітектурний опорний план міста Львова. Засідання відбулося у закритому письмовому провадженні. 

Вулиця Липинського у Львові. Фото: vogue.ua
Вулиця Липинського у Львові. Фото: vogue.ua

Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

"Ні Міністерство культури, ні Львівська міська рада не мали можливості публічно захистити свою позицію. 

Ми готуємо касацію і не збираємось відступати, адже правда за нами. Наш обов’язок — зберегти історичну спадщину Львова для майбутніх поколінь львівʼян, а не забудовників!" — заявив мер.

Він наголосив, що це ще один доказ того, що Україна потребує якісної судової реформи. На думку Садового, всі рішення, які стосуються громад, мають прийматися та обговорюватися у публічному процесі. 

"Я прошу всіх журналістів, блогерів, громадських активістів звернути увагу на цю ситуацію. На жаль, сьогодні публічність є нашим єдиним захистом і надією на справедливість", — констатував міський голова Львова.

Раніше Садовий повідомляв, у Львові забудовники через суд намагаються знищити архітектурну спадщину, хочуть побудувати багатоповерхівку.

Як розповів мер, у 2017 році місто замовило розробку історико-архітектурного опорного плану для чіткого регулювання будівництва в історичних зонах.  У січні 2024 року Міністерство культури затвердило цей план, але це, за словами Садового, "подобалося не всім".

Він заявив, що забудовник "Нью-трейдінг Львів" хоче збудувати 25-поверховий будинок на вулиці Липинського, а цей історико-архітектурний опорний план — "кістка в горлі", тому забудовник звернувся до суду.

забудовники суд Львів спадщина скандал

Знак гривні
Знак гривні