Прокурори в Україні отримують мільйонні пенсії: як влаштована схема

Працівники обласних прокуратур отримують мільйонні пенсії завдяки низці законодавчих колізій і судовим рішенням.

Про це йдеться в статті видання Цензор.

Проаналізувавши декларації, видання з'ясувало, що найбільші пенсії дістались представникам Харківського регіону. Наприклад, заступник керівника Харківської прокуратури, Станіслав Муратов за 2023 рік отримав 1 152 155 грн пенсії. Муратов 1981 року народження, йому всього 43 роки.

Крім Муратова, одну з найвищих пенсій має заступник керівника прокуратури Харківщини Андрій Кравченко (39 років). У 2023 році він отримав 1 015 225 грн пенсії. Трійку "лідерів" замикає власне керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков (45 років). У 2023 році він задекларував 823 071 грн пенсії.

Харківська прокуратура
Харківська прокуратура

У коментарі журналістам речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко заявив, що ні в керівника Харківської обласної прокуратури Олександра Фільчакова, ні в його заступників немає інвалідностей будь-яких груп. Вони отримують пенсію за вислугою років.

За законом працівники прокуратури мають право на пенсію незалежно від віку, якщо є 25 років вислуги, зокрема стажу роботи на прокурорських посадах не менше 15 років. При цьому розмір пенсії має становити 60 % суми місячної заробітної плати, але не більше 10 прожиткових мінімумів (29,2 тис. грн).

"Тобто, якщо теоретичний заступник обласного прокурора має навіть 1,4 мільйона зарплати, пенсії за законом він мав би отримати тільки неповні 30 тисяч.

Виходить, що є інший спосіб покращити матеріальне становище? І він таки є. Обмеження на виплати, встановлені змінами до законодавства 2015 року", – йдеться у матеріалі.

Попередня редакція закону звучала так: "прокурори і слідчі зі стажем роботи не менше 20 років, у тому числі зі стажем роботи на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років, мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років незалежно від віку. Пенсія призначається в розмірі 80 відсотків від суми їхньої місячної (чинної) заробітної плати, до котрої включаються всі види оплати праці, на які нараховуються страхові внески, одержуваної перед місяцем звернення за призначенням пенсії. За кожен повний рік роботи понад 10 років на цих посадах пенсія збільшується на 2 відсотки, але не більше 90 відсотків від суми місячного (чинного) заробітку".

Тож, зазначає авторка статті, прокурори зі стажем 15+ можуть зібрати папірці в бухгалтерії і піти до суду з позовом.

"І от вони беруть місяць, в який вони отримали зарплату, гроші за відпустку, матеріальну допомогу, ще якісь доплати. І з сумою, скажімо, у 150 тисяч ідуть у суд, де і просять встановити їм пенсію у розмірі 90%, як було до 2016 року", – пояснює схему співрозмовник Цензор.НЕТ.

Видання пише, що здебільшого суди приймають рішення на користь прокурорів.

прокуратура пенсії суд

Знак гривні
Знак гривні